Izvor:
03.06.2017 u 13:48
0

DANAS SU LETNJE ZADUŠNICE: Zapalite sveću za pokoj duše najmilijih koji više nisu s vama, ali ovo nikako ne radite!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Letnje ili Duhovske zadušnice, dan posvećen pokojnim precima.

Ulazak na beogradska groblja privatnim vozilima danas je zabranjen, a linije GSP koje vode do groblja biće pojačane.

Današnji dan prethodi velikom crkvenom prazniku – Silazak Svetog Duha na apostole – Sveta Trojica, koji se još naziva Duhovi ili Pedesetnica.

Zadušnice su dan posvećen najmilijima koji više nisu sa nama i na taj dan Srbi izlaze na groblja, pale sveće, a ako su grobovi daleko sveću u spomen na mrtve zapale u crkvi. Grobovi se na taj dan prelivaju vinom, počiste i urede, donese se cveće i zapale sveće u spomen na mrtve.

SPC je četiri subote u godini posvetila pokojnicima i te subote nazivamo Zadušnicama.

Na dan Zadušnica, ako vam neko nešto zatraži na groblju, posebno milostinju nikako ga ne treba oterati već dati koliko ko ima – novac ili nešto hrane.

Srbi na Zadušnice, zavisno od kraja do kraja zemlje, iznose svakojaku hranu na groblje, a veruje se da je ne valja vratiti kući već ostaviti na grobu ili razdeliti sirotinji.

Za pokoj duše preminih predaka iznose se pogača, žito, vino…

Izvor: Kurir
Foto: telegraph.co.uk

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter