Izvor:
03.06.2017 u 14:19
0

VULIN: OŠTRIJE KAŽNJAVATI VLASNIKE ILEGALNIH DOMOVA ZA STARE!

U protekle dve godine pronađeno je i zatvoreno više ilegalnih domova za stare nego u prethodnih godina, koliko je postojala inspekcija socijalne zaštite, kaže ministar Aleksandar Vulin i ističe da je suštinski problem blaga kaznena politika prema onima koji vrše to delo.

"Prenozali smo ovo zlo i borimo se protiv njega. Niko ne treba da bude ostavljen u ilegalnom domu bez zdravstvene zaštite, socijalnog radnika, bez odgovarajućih uslova. Nijedan srodnik ne sme da dopusti da se to desi nekome ko mu je drag i blizak", rekao je Vulin gostujući na RTS.

Ministar je naznačio da je suštinski problem blaga kaznena politika prema onima koji vrše to delo i najavio izmene u toj oblasti.

Kad je reč o nedavnom zatvaranju ilegalnog doma u Zrenjaninu, Vulin podseća da su inspektori tamo pronašli 12 osoba u dve podrumske prostorije, zaključane i sakrivene od inspektora.

"Za konkretno delo u Zrenjaninu, mi smo na istoj adresi već dva puta 2015. i 2016. godine zabranili rad doma. Ovo je treći put. Poslednji put kazna je bila 70.000 dinara. Malo je", istakao je Vulin.

Kako kaže, kaznena politika će se menjati i kroz zakonska rešenja, ali i kroz neka druga, jer je važno da svi, kao društvo i pravosuđe, razumemo da je to veliko zlo.

Podseća da je na sajtu Ministarstva rada precizan spisak legalnih i licenciranih domova i da onaj ko nije na spsiku – nije legalan.

– Nemate opravdanje da to ne pogledate. Ja se zalažem za to da u prekršaju i kazni bude i ono lice koje je odvelo osobu i ostavilo je u ilegalnom domu, on je bio dužan da zna – istakao je Vulin.

On je dodao da, u otkrivanju ilegalnih domova, centri za socijalni rad koriste široku mrežu delovanja, kao i da se inspektori kreću po terenu i ne reaguju samo na dojave, već i samo pokušavaju da ih otkriju.

– Ako imate neku stariju osobu koja je bila na listi čekanja, pa je ođednom nemate na listi, osnovano je pretpostaviti da se našla u nekom od ilegalnih domova – kaže Vulin.

Izvor: Tanjug

Foto: Foto: YouTube Printscreen/RTV PULS

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter