Izvor:
03.06.2017 u 17:34
0

TUŽNE ZADUŠNICE: Uništeno 90 % srpskih grobova u južnom delu Kosovske Mitrovice!

Više stotina Srba obišlo je danas, na Duhovske zadušnice, groblje u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde je uništeno više od 90 odsto nadgrobnih spomenika.

Srbi su groblje danas obišli u organizaciji Crkvene opštine Kosovska Mitrovica i Privremenog organa Opštine severna Kosovska Mitrovica.

Priliku koja se Srbima pruža samo za Zadušnice, iskoristila je danas i Zdenka Živković, koja je obišla grob svog sina.

– Nema šta da se kaže , mnogo je teško i ceo svet ovo mora da vidi – kaže ona.

– Grob se ne zaboravlja, ali je sve teže i teže – dodaje Milovan Milanović.

– Više gotovo nema šta da poruše, to govori o onima koji to rade, to je delo bezdušnih ljudi, mrtvi ljudi su bezopasni – kaže Srboljub Lazarević.

Uplakana, uz pomoć rođa, Ratka Lazić podiže spomenik suprugu koji je na groblju u južnom delu Kosovske Mitrovice sahranjen pre 1999. godine.

– Deca nemaju gde da dođu, sve je gore i gore, a mi nemamo kome da se obratimo, sve je porušeno – kaže ona.

Potojerej stavrofor Milija Arsović, koji je sa sveštenstvom iz svoje eparhije bio s narodom, kazao je da nedopustivo to što se poslednjih nekoliko godina dešava na groblju, kosi se trava, ali se ne odnosi, već prekriva nadgobne ploče.

Od 1999. godine Srbi svoje preminule sahranjuju na groblju u selu Rudare. U severnom delu Kosovske Mitrovice na dva muslimanska groblja umrle sahranjuju bez problema i na tom groblju ni jedan spomenik nije oskrnavljen.

Izvor: Beta.rs

Foto:Twitter/sputnik

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter