Izvor:
14.07.2017 u 21:04
0

Ako vidite da nasilnik tuče ženu ili dete, po zakonu imate obavezu i pravo da je branite svim sredstvima!

Šta možemo da uradimo kad se nađemo u blizini napadača s nožem u ruci, koji nasrće na svoju suprugu, recimo. Da li možemo da ga napadnemo fizički ili oružjem ako krene na nas?

Jezivi događaji, da preciziramo,ubistva u ustanovama Socijalnog rada, koja su se u proteklih nedelju dana dogodila dva puta u našoj zemlji, postavila su mnoga pitanja.

edno od njih je i:

"Šta po zakonu smemo da uradimo ako smo svedoci napada na nekoga"

Tim povodom pričali smo sa predsednikom Advokatske komore Srbije Dragoljubom Đorđevićem i našim uglednim psihijatrom Aleksandrom Šibulom.

Kada vas neko napadne, imate pravo na odbranu. E, sad, odbrana bi trebalo da je adekvatna napadu. Tačnije, ako vas neko napadne pesnicama, odbrana bi trebalo da bude isto takva – kaže Dragoljub Đorđević.

Kada vidite da je neko nekog napao, krenuo da ubije, vi krenete da pomognete, odnosno da odbranite napadnutog, nećete odgovarati.

– To se smatra kao moralni čin. Ta odbrana se zove krajnja nužda. Ona se sprovodi i ako je napad na nešto drugo, tipa, ako vidite da neko planira, na primer, da digne nešto u vazduh…

– Nužna odbrana je kada branite sami sebe.

Recimo, u Americi, čovek ima pravo da puca samo ako mu neko uđe na posed. Da je takav zakon i kod nas, bilo bi mnogo manje zločina. Međutim, zakon kod nas je sasvim drugačiji – kaže Đorđević.

– Ako čujete ili vidite da, na primer, komšija udara ženu ili dete, važna je procena da je život ugrožen, pa onda ili zovemo policiju.

Podsetimo, radnici Centra su pokušali da zaustave Marka N. koji je ubio prvo svog sina (5), a onda je suprugu Maju Đorđević (38) izbo nožem u Centru za socijalni rad u Rakovici, međutim, on je i njih napao nožem. Jednoj radnici je odsekao prst, dok je muškarcu otkinuo obraz. Ubodi nožem koje je zadao supruzi Maji bili su fatalni i, iako je pokušala da se otme i napravila nekoliko koraka, ubrzo je pala i preminula.

Treba proceniti situaciju, ne dozvoliti emocijama da nadvladaju, jer možemo da nastradamo. Treba delovati ako ste obučeni za to ili imate adekvatan način da se odbranite, ako niste i ako nemate kako da se odbranite, po meni, bolje je udaljiti se, vikati – u pomoć ili zvati policiju.

Dešava se da mnogi nastradaju dok pokušavaju da pomognu nekome ko se davi. Uglavnom se i taj koji pomaže udavi – kaže psiholog Aleksandar Šibul.

Dakle, na vama je šta ćete da uradite, da li ćete da "uskočite" i pomognete ili ćete zvati pomoć – u svakom slučaju, bar kako kaže sudska praksa, nećete odgovarati.

izvor/telegraf

foto/

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter