Izvor:
19.07.2017 u 15:31
0

Moskva: Razgovaramo sa Srbijom oko isporuke „S-300“!

Rusija "razmatra moguće isporuke" raketnog sistema "S-300" Srbiji, rekao je direktor ruske Federalne službe za vojnu saradnju Dmitirij Šugajev, prenosi Sputnjik.

"Srpski partneri trenutno izražavaju zainteresovanost za isporuku bataljona "S-300". To je nešto o čemu razgovaramo", rekao je Šugajev.

Raketni sistem S-300 je odbrambeni sistem zemlja-vazduh koji je u stanju da pogađa balističke rakete kratkog i srednjeg dometa, krstareće rakete, kao i taktičke i strateške vojne letelice.

O nabavci takvog sistema se dugo priča u Srbiji, ali je ruski vicepremijer Dmitrij Rogozin nedavno naveo da je zbog cene srpska vojska zainteresovana više za protivvazdušne sisteme "Tor" i "Buk".

"S-300 je skup sistem. Košta puno, ima li Srbija finansije da to plati?", upitao je Rogozin.

Rogozin je u Sankt Peterburgu u junu rekao da je "Srbija mnogo više zainteresovana za stvaranje mreže vazdušne odbrane za potrebe borbe iz blizine i za ovu svrhu mi imamo 'torove' i 'bukove', naoružanje za borbu iz blizine i na srednju udaljenost".

"Što se tiče S-300 i S-400, oni su za borbu na veliku udaljenost. Tako da će zavisiti od budžeta koliko će srpska vlada biti spremna da potroši za to", naveo je zamenik premijera Rusije.

Podsetimo, početkom prošle godine Rogozin je tadašnjem premijeru Srbije Aleksandru Vučiću tokom posete Beogradu poklonio maketu ruskog raketnog sistema S-300.

"Obezbedićemo direktnu podršku savezniku na Balkanu. U najskorije vreme razmotrićemo vaše molbe", rekao je tada zamenik premijera Rusije, ali se nakon toga o nabavci tog tipa naoružanja nije zvanično govorilo.

S-300 u srpskoj javnosti skoro da ima mitski status i uglavnom se spominje kao sistem koji bi promenilo tok bombardovanja SRJ 1999. godine, "da su nam ga Rusi dali". Takođe je i čest argument u diskusijama tzv. "rusofoba" i "rusofila" u Srbiji.

Sistem je delimično zastareo, a Rusija od 2007. godine koristi i sistem S-400, a nedavno su najavljene i prve isporuke naprednog sistema S-500.

Cena jednog sistema S-300PMU-1 je oko 160 miliona dolara. (Uključuje 1 bateriju – 6 lansera, 48 raketa, komandna, radarska i pomoćna vozila. Po toj ceni su prodati Iranu i još nekim kupcima), dok je cena sistema S-300PMU-2 – (SA-20B) nešto veća.

sputnjik
Foto: mod.gov.rs, youtube printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter