Izvor:
20.07.2017 u 14:47
0

ZAKON O OZAKONJENJU DAJE REZULTATE: Za dve godine srušeno 500 nelegalnih objekata!

Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damjanović kaže da je do sada srušeno 500 objekata koji su građeni bez građevinske dozvolenakon stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju.

Ona je dodala da je Zakon o ozakonjenju trebalo da bude "presečna crta" da niko više u Srbiji ne gradi bez dozvole, ali da se nastavilo sa nelegalnom gradnjom.

– Sada nam opštine dostavljaju planove za rušenje takvih objekata. Od stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju na teritoriji Srbije srušeno je 500 objekata koji su građeni bez dozvole – rekla je Damjanović za RTS.

Nelegalna gradnja, dodaje, može se zaustaviti samo jačom inspekcijskom kontrolom.

Bespravna gradnja, podseća ona, od 2002. godine je u Srbiji krivično delo za koje su zaprećene ozbiljne kazne, a za povrede službenog znaka, pečata, žute trake zaprećena je kazna zatvora do osam godina.

– Naročitio nam je važno da se vodi računa da nam se u zaštićenim prirodnim dobrima u okolini kulturnih dobara ne dešava bespravna gradnja – rekla je ona i podsetila da se u Srbiji danas građevinske dozvole izdaju u roku od pet dana i da više nema opravdanja za bespravnu gradnju.

Državna sekretarka je podsetila da svi objekti koji su građeni bespravno do stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju mogu biti predmet ozakonjenja, a da sve što se gradi bez dozvole posle tog roka ne može biti predmet ozakonjenja.

– Sudbina takvih objekata jeste rušenje. Mi kao ministarstvo insistiramo na striktnoj primeni zakoni. Na građevinskim inspektorima je da zakon primenjuju – zaključila je ona.

Zakon o ozakonjenju objekata stupio je na snagu novembra 2015. godine

Tanjug.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter