Izvor:
25.07.2017 u 20:29
0

OPASNO: Virus Zapadnog Nila na čak šest lokacija u Pančevu!

Prema najnovijoj analizi Zavoda za biocide, na šest lokacija u Pančevu i okolini pronađeni su komarci nosioci virusa Zapadnog Nila. Uzorkovanje je obavljeno 18. i 19. jula.

Prema rečima Zdenke Miljković, gradske sekretarke za zaštitu životne sredine, komarci nosioci ovog virusa pronađeni su u Omoljici, Starčevu, Banatskom Brestovcu, Ivanovu, kod Industrije stakla i u Vojlovici. Gradska sekretarka je za portal 013info takođe rekla da je broj komaraca znatno manji u poređenju s prethodnim godinama.

Iz gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine obaveštavaju i da će izdati nalog nadležnoj službi za tretman komaraca.

S obzirom na to da meteorolozi RHMZ za naredne dane predviđaju nestabilno vreme, ne može se sa sigurnošću reći kada će biti obavljeno prskanje komaraca.

Virus Zapadnog Nila ove godine se mnogo ranije pojavio i nešto ranije je pronađen na tri lokacije u Beogradu. Zaraženi komarci detektovani su krajem juna u Sremčici, Leštanima i Grockoj.

U Zavodu za biocide kažu da su zaraženi domaći komarci, poznatiji kao kuleks, koji su najrasprostranjeniji i najbolje prenose ovaj virus. Pošto se ovi komarci hrane i krvlju ptica (koji su rezervoari virusa) i čoveka, na taj način dolazi do pojave virusa među ljudima.

Simptomi

TEMPERATURA, UMOR, OSIP…

Nagli skok temperature, umor, glavobolja, bol u leđima, zglobovima i mišićima, blagi osip po telu i uvećane žlezde simptomi su eventualne zaraze virusom Zapadnog Nila.

Ovi simptomi slični su kao kod gripa, ali mogu da ukažu i na virusno oboljenje koje prenose zaraženi komarci. U čak oko 80 odsto slučajeva ujeda komaraca, medutim, kod ljudi ne izaziva nikakve simptome i zdravlje im nije ugroženo, ali u 20 odsto može da izazove pojavu meningitisa ili encefalitisa.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter