Izvor:
06.09.2017 u 14:20
0

Tehnička misija MMF-a 13. septembra u Beogradu!

Tehnička misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predvođena Džejmsom Rufom, dolazi u Beograd 13. septembra, a u redovnu osmu reviziju aranžmana u oktobru.

Očekuje se da glavna tema nastupajuće tehničke misije bude budžet za 2018. godinu i eventualna povećanja plata i penzija koja je još početkom godine najavio tadašnji premijer i aktuelni predsednik Aleksandar Vučić, navodi list.

Šef Misije MMF-a Džejm Ruf je svaki put odgovarao da će se o tome razgovarati na jesen prilikom krojenja budžeta za 2018. godinu, a tokom prethodne julske posete Srbiji, Ruf je poručio da je bilo najava da bi zarade zaposlenima u javnom sektoru mogle da se povećaju i do deset odsto, ali da su na tom polju neophodne "umerene akcije".

– Ukoliko se nastavi dosadašnji trend, kad je o prihodima reč, moglo bi da se očekuje da oni rastu i 2018. godine. To ukazuje na mogućnost da iduće godine potencijalno bude dodatnog prostora za povećanje primanja – rekao je tada Ruf.

Prema podacima Ministarstva finansija, u prvih šest meseci ove godine ostvaren je suficit od 60 milijardi dinara. Međutim, još nije poznato koliki fiskalni prostor je moguće iskoristiti za povećanje plata i penzija.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je sinoć da je izvesno da će biti povećanja plata i penzija, i da se trenutno pažljivo računa koliko će to povećanje iznositi.

– Izvesno je da će povećanja primanja biti. Mi sad pažljivo računamo koliki je prostor za povećanje plata i penzija, i da to ostane u gabaritima učešća u BDP-u kao što je bilo planirano, da se time praktično krene u novi porast koji će biti veći od startne pozicije u oktobru 2014. kada smo krenuli u reforme – izjavio je Vujović.

MMF je već preporučio srpskoj vladi da rast plata i penzija treba da bude u skladu sa rastom BDP-a, odnosno svega što građani i privreda stvore za godinu dana.

Tehnička misija MMF-a se od redovne revizije razlikuje po tome tome što Vlada Srbije nema uslove koje mora da ispuni, da bi MMF Srbiji odobrio novac.

izvor/blic.rs

foto/arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter