parovi prijava happy zvezda prijava kviz happy talent šou

RODITELJI: Nismo rasisti, ali migrantska deca ne mogu u klupe sa našom!

Nismo rasisti, ni šovinisti, svi živimo u slozi bez obzira na to ko je koje verske pripadnosti. Ali smatramo da migrantska deca, ne mogu da pohađaju nastavu zajedno sa našom, jer školski sistem nije za to spreman, rekli su u utorak, za "Novosti", roditelji dece koja pohađaju osmogodišnju školu "Filip Višnjić" u Višnjićevu.

Oni su u ponedeljak uveče održali miran skup, sa kojeg su poslali poruku da ne žele da njihova deca pohađaju nastavu zajedno sa migrantskom, i pokrenuli peticiju, sa roditeljima iz Adaševaca i Šida. Kažu da neće odustati, i od trenutka kad migranti sednu u klupe, decu će prebaciti u druge škole.

Uključivanje dece migranata u školski sistem, izazvalo je negodovanje roditelja iako im niko još zvanično nije objasnio kako će teći nastavni program. Traže da Školska uprava Novi Sad dostavi elaborat o integraciji dece migranata u školski sistem, zbog zabrinutosti roditelja o načinu integracije i kvalitetu nastave koja će se sprovoditi.

- Mi ne znamo da li su ta deca vakcinisana, kakvog su zdravstvenog stanja. Oni dolaze sa ratnih područja. Načuli smo da će njima prevodilac da prevodi na arapski jezik, čas od 45 minuta nije dovoljan ni našoj deci. Mi nemamo ništa protiv toga što ih naša država uvodi u obrazovni sistem, ali neka oni budu u posebnim odeljenjima. Tako bi lakše pratili nastavu, a i neće ometati našu decu - smatra Goran Hrček, jedan od potpisnika peticije i otac dečaka koji pohađa drugi razred osnovne škole u Višnjićevu. On tvrdi da će sina prebaciti u obližnju školu u Jamenu, samo ako se deca migranata pojave u đačkim klupama.

Ideju kako izađi iz ove nemile situacije Radivoj Veteha, predsednik Saveta mesne zajednice Višnjićevo - nema.

 

- Nekoliko roditelja je potražilo naš savet, ali verujte da smo nemoćni. Pretrpeli smo ratne godine, sve nedaće koje su nas zadesile. Jedino što su nas migranti dosad zaobilazili. Smatram da ta deca treba prvo da se prilagode, pa posle uvedu u školski sistem - ocenjuje prvi čovek iz sela.

Novi protestni skup roditelja biće održan danas u Moroviću.

 

 

izvor/vecernjenovosti

foto/arhiva

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Subota
04:30 Rano jutro
06:45 Dobro jutro Srbijo
10:40 TOP - SHOP
11:00 Parovi Jutarnja kafica
11:55 Vesti
12:05 Parovi Jutarnja kafica
12:55 Vesti
13:05 Parovi Jutarnja kafica
14:00 Čađava mehana
15:30 Posle ručka
17:30 Telemaster
18:10 Glamur
19:20 Upoznajte parove
21:00 Kviz: Soba sreće
21:30 Parovi - Live
02:30 Parovi - Live