Izvor:
17.09.2017 u 13:11
0

ISKORISTITE ŠANSU: Danas besplatni pregledi u KC i 58 bolnica!

Svi građani moći će danas od osam do 16 sati da provere nivo shećera u krvi, urade EKG i izmere pritisak u 58 opštih bolnica i tri klinička centra u Srbiji, u Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu. Ovo je prva akcija besplatnih pregleda za građane, koji će biti organizovani jednom mesečno, a kod lekara mogu da dođu i građani koji nemaju zdravstvenu knjižicu.

Oni će odmah dobiti izveštaj na kojem će stajati njihovi osnovni podaci, ime i prezime i u koji će se kasnije upisivati rezultati analiza i pregleda. Prvo će se raditi analiza šećera u krvi, sledi EKG, a posle toga, lekar internista će poslušati pluća i srce i izmeriti pritisak pacijentima, a na osnovu svih tih rezultata za svakog pacijenta biće napravljen izveštaj o zdravstvenom stanju.

– Ukoliko je nalaz nekog pacijenta takav da zahteva terapiju, ona će mu biti određena i zakazaće mu se kontrola. Ali, ukoliko neko, na primer, bude imao ekstremno visoke glikemijske vrednosti, biće odmah upućen na bolničko lečenje – precizira ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Ministar kaže i da će svi direktori, pomoćnici i načelnici bolnica biti na licu mesta i razgovarati sa pacijentima kako bi se uspostavio pravi odnos, neophodan da bi preventivni pregledi uspeli.

– Razlog je jednostavan. Kada na vreme otkrijemo neki problem, mnogo lakše ga rešavamo, pacijent ostaje radno sposoban, nema komplikacija, a sistem i budžet su rasterećeniji – kaže Lončar za Tanjug. U slučaju da odziv građana bude veliki, on najavljuje sledeću akciju besplatnih pregleda koja će biti organizovana najverovatnije u prvoj nedelji oktobra. Tada će građani, pored opštih bolnica i tri klinička centra, moći da se pregledaju i u domovima zdravlja i u Kliničkom centru Srbije.

tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter