Izvor:
18.10.2017 u 18:00
0

Epidemija malih boginja se širi sa Kosmeta: Jedno dete preminulo!

U Prištini male boginje ima oko 100 građana, a morbile su odnele i jedan dečji život, prenosi RTS.

Epidemija i u srpskim enklavama.

Epidemija je zabeležena posle 16 godina. Zavod za javno zdravlje Kosovka Mitrovica prijavio je Batutu četvoro obolelih, dok je osmoro lica bilo u dodiru sa obolelima. Zbog toga je počela primena mera pojačanog nadzora na teritriji cele zemlje, i vanredna vakcinacija nevakcinisanih, za početak u Gračanici i okolini.

Kada se prijavi epidemija zarazne bolesti, pojačan nadzor podrazumeva hitnu prijavu sumnje na obolevanje, laboratorijsko ispitivanje i analizu slučajeva, odgovarajuće bolničko lečenje, a pre svega hitnu vakcinaciju, pre svega dece u drugoj i sedmoj godini života. Takve mere sada primenjuje i Dom zdravlja u Gračanici, navodi RTS.

"Napravili smo reviziju centralne kartoteteke u Gračanici i u lokalnim ambulantama, u Lapljem Selu, Čaglavici, u trijaži su obuhvaćena deca 0-18 godina", ukazuje pedijatar Sonja Rakočević.

Četvoro obolelih koje je prijavio Zavod za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, nalazi se na bolničkom lečenju.

Prema rečima epidemiologa Goranke Lončarević sa Instituta "Batut", reč je o osobama koje su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane, koje su hopsitalizovane ali u dobrom opštem stanju.

"Trinaestog oktobra prijavljen je slučaj u Vranju, sa teritorije Opštine Bujanovac, analize su u toku, i pošto je osoba bila u kontaktu sa obolelima u Prištini, za očekivati je da to bude slučaj morbila", dodaje Lončarevićeva.

Taj student smešten je na Infektivnoj klinici u Vranju, gde veruju da će posle letnje pauze i godišnjih odmora roditelji ponovo početi da dovode decu da prime vakcine, pre svih MMR, koja štiti i od malih boginja.

"Ono što je bitno je da je procenat vakcinisane dece solidan", navodi Jadranka Ajanović, direktorka DZ u Vranju.

"Malo je onih koji neće uopšte, oni potpišu izjavu, i prihvataju time odgovornost", ukazuje Nevena Sabljić, načelnica Dečjeg dispanzera DZ Jagodina.

Većina nema dilemu da je vakcinacija neophodna. Ipak epidemiolozi upozoravju da nismo kolektivno zaštićeni jer je ukupni procenat vakcinisanog stanovništva, daleko od zadovoljavajućeg. Najmanje vakcinisanih je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

"Od 2016. ima 9.000 obolelih. U Ruminiji 43 smrtna ishoda, epidemiija je u Makedoniji, Austriji i rizik od transmisije postoji, posebno u ovom jesenjem periodu", upozorava Goranka Lončarević.

Od početka godine, Inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je 305 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali dete.

b92.net
Foto: Twitter/alojz, Thinkstock

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter