Izvor:
30.04.2016 u 03:59
0

VELIKA SUBOTA: Dan tišine i molitve – evo šta MORATE da URADITE!

Velika ili strasna subota hrišćanski je praznik posvećen uspomeni na pogreb Isusa Hrista. Ona je deo strasne sedmice i uvod u Vaskršnje praznike. Posredi je drugi dan žalosti nakon Velikog petka, pa se i Velika subota provodi u molitvi i tišini.

Veruje se da je tog dana Hristos bio u grobu Telom, a duhom u Hadu, a u isto vreme bio je na prestolu sa Ocem i Duhom, samim tim što je On sveprisutni Bog, neodvojiv od druga dva lica Svete Trojice.

Na taj dan je Isus Hristos pokazao da je došao kraj svetom veku koji je bio obeležen svetkovanjem subotnjeg dana i otpočeo je novi vek – u kome se slavi dan Njegovog Vaskrsenja.

Prema raširenim narodnim običajima, kako bi kući “krenulo nabolje”, na ovaj dan valja da se učini neko dobro delo. To je jedna stvar, koja nikako ne sme da se zaboravi, uz one već ustaljene običaje, koji nalažu da se na Veliku subotu očisti kuća, sredi ruho, farbaju jaja pre izlaska Sunca, jednom rečju, u celini pripremi – za doček Vaskrsa.

Ispred Hrama svetog Save, deliće se Blagodatni oganj, kojem će vernici moći da prisustvuju od 22:30, a potom će, tačno u ponoć, početi Vaskršnja liturgija.

HappyTv.rs/Telegraf
Foto: Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter