Izvor:
09.11.2017 u 16:57
0

Vršnjačko nasilje sve više uzima maha: Maltretiranje dece u školi više niko i ne prijavljuje!

U Jutrnjem programu TV Hepi "Dobro jutro Srbijo" gosti su bili Violeta Zoraja dečiji psiholog, Dragan Rolović direktor Zavoda za vespitanje dece i omladine i Aleksandar Pajić pomočnik ministra za srednje obrazovanje.

Razgovaralo se o vršnjačkom nasilju i snimku koji se pojavio na društvenim mrežama i izazavao lavinu komentara i reakcija društva.

Na snimku se vidi devojčica koju tuku vršnjaci, držeći joj ruke da ne može da se brani. Najavljuje se dolazak prosvetne inspekcije u osnovnu školu u Aranđelovcu i utvrđivanje kompletnog događaja, posle koga će protiv maloletnih lica, koji se nalaze na snimku, pokrenuti krivični postupak.

Dragan Rolović direktor Zavoda za vespitanje dece i omladine istakao je da je u jednom velikom sistemu nasilje prisutno, ali se neće tolerisati.

Tema koja se zataškava, a koja je vrlo prisutna nije dobra za decu. a ni za stručnjake, ni za roditelje.

Dečiji psiholog Violeta Zoraja je rekla da nemamo vremena da se bavimo decom.

Ranije su roditelji kraće radili i deca su poštovala neke porodične vrednosti. Deca su bila nekada drugari, a sada daju za pravo da budu dominantni, da li su deca inferiorna ili superiorna to zavisi od porodice. Sada se vaspitavaju dece svodi na snađi se i bori se i što nam prolazi pored očiju, a što ne vidimo je to što se ugledaju na starije koji su nezadovoljni – rekla je Zoraja..

Aleksandar Pajić pomoćnik ministra za srednje obrazovanje rekao je da postoje čitavi protokoli i zaposleni u školama koji su obavezni da prepoznaju oblike nasilja.

U ovom slučaju kao i u većini postoji uzročno posledična veza. Da li je šifra za Fejsbuk ili nešto drugo, ovo je samo posledica društva.

Svaki put kada vidite snimak nije prijatno. Devojčica sedi dok je tuku, a niko od prisutnih ne želi da joj pomogne. To je problem svuda u svetu. Vraćamo se na ono da roditelji nisu uzori deci i roditelji nemaju vremena za svoju decu. Uzori su im neki "jutjuberi". Deca se zabavljaju gledajući jedni druge kako igraju igrice. Zabrinjavajuće je da deca nisu prijavila nasilje koje se po proceni desilo pre 15 dana, a i poražavajuće je da ni dete roditelju nije prijavilo da je bilo maltretirano. Moramo da uključimo kompletan tim koji će da radi sa detetom. U školi jasno postoje mere koje se primenjuju ako se prepozna nasilje nad nekim učenikom. Mi moramo deci da pokažemo prave uzore. Pitate me da li deca dolaze iz agresivnih porodica, da jer je to model na koji se ugledaju i onda primenjuju takvo ponašanje na svojim vršnjacima – izjavio je Dragan Rolović, direktor Zavoda za vaspitanje dece i omladine.

happytv.rs
Foto: Zenicablog, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter