Izvor:
16.11.2017 u 18:25
0

Kajl Skot o presudi za paljenje ambasade SAD: „Razočarani smo presudom, ali gledamo u budućnost“!

Američki ambasador Kajl Skot rekao je danas da je razočaran što posle toliko godina nema odgovora na pitanje ko je odgovoran za naredbu o povlačenju policije i neobezbeđivanje američke ambasade 2008. godine u Beogradu, posle mitinga "Kosovo je Srbija", kada je zgrada kamenovana i zapaljena.

"Izvršna vlast kaže da sudska vlast obavlja svoj posao i da ona ne može da se meša u postupak. Sudija je doneo odluku koju je doneo i mi smo razočarani što posle toliko godina i dalje nemamo pravi odgovor na to ko je odgovoran za naredbu policiji da se povuče, ko je odgovoran za značajno uništavanje naše ambasade i posebno za smrt jedne osobe", rekao je Skot.

Na pitanje kako vidi presudu prema kojoj niko nije osuđen za paljenje ambasade, već samo zbog bacanja kamenica, ambasador SAD je novinarki odgovorio:

"Vaše shvatanje sudske presude je isto kao i moje".

Na pitanje da li ovaj slučaj kao i slučaj ubistva trojice braće Bitići na Kosovu i Metohiji 1999. godine može da utiče na buduće odnose Srbije i SAD, Skot je rekao da su to pitanja koja ostaju otvorena i koja svakako utiču na odnose, ali da se sada treba fokusirati na druga pitanja.

"To su sve otvorene rane i one ostaju otvorene i uvek imaju uticaj, ali sada treba da se fokusiramo na budućnost i da nastavimo da razvijamo naše odnose. Naša je obaveza da pomognemo da put Srbije ka EU ostane čvrst i to je ono na šta smo fokusirani".

Američki ambasador je istakao da bi ova otvorena pitanja bilo bi dobro da budu rešena.

"Tu nema sumnje, to je dobro i zbog porodica, za naše bilateralne odnose, ali bi sada trebalo da se fokusiramo na ciljeve koje sada imamo ispred sebe", naglasio je Skot.

Viši sud u Beogradu osudio je u utorak na uslovne kazne zatvora od po pet i šest meseci četvoricu mladića zbog bacanja kamenica na američku ambasadu 2008. godine u Beogradu posle mitinga "Kosovo je Srbija", dok je trojicu oslobodio od optužbi.

Kazne se neće izvršiti ukoliko osuđeni ne izvrše novo krivično delo u roku provere od dve godine.

Osuđeni su proglašeni krivim jer su gađali kamenicama ambasadu SAD sa više NN lica i razbili prozore na zgradi, u koju su posle ubačene baklje usled čega je došlo do požara, naveo je sud u obrazloženju presude.

tanjug.rs
Foto: Twitter/Nin, Twitter/BalkanNewsbeat

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter