Izvor:
20.11.2017 u 17:12
0

GORDANA STEFANOVIĆ POVODOM VRŠNJAČKOG NASILJA: Najveći problem je zanemarivanje prvih signala!

Od ukupnog broja pritužbi koje pristignu Zaštitniku građana iz oblasti prava deteta, trećina se odnosi na nasilje nad decom uključujući i vršnjačko nasilje, kaže zamenica Zaštitnika građana Gordana Stevanović.

– Podaci su poražavajući. Od ukupnog broja pritužbi, obraćanja građana, trećina pritužbi iz oblasti prava deteta se odnosi na nasilje nad decom, pa između ostalog na vršnjačko nasulje – rekla je Stevanović povodom Svetskog dana deteta.

Ona je dodala da je problem vršnjačkog nasilja što se ne prepoznaje na vreme, što se zanemaruju prvi signali nasilja, a reaguje se tek kada problem eskalira.

– Svi akteri u sistemu moraju biti uključeni na prve,pojavne oblike nasilja. Svako da blagovremeno reaguje i onda možemo očekivati da u takvim situacijama imamo smanjeno nasilje među decom – pojasnila je ona.

Posebno ranjiva grupa dece su, pojašnjava, deca koja su teško bolesna, deca koja su žrtve nasilja, seksualnog zlostavljanja, deca koja žive i rade na ulici…

– Kada se desi nasilje moramo voditi računa o zaštiti te dece, kod onih koji su nasilnici da se vide uzroci takvog ponašanja, a deci koja su pretrpela nasilje da im se pruži podrška da prevaziđu traume koje su imali – naglasila je Stevanović.

Tanjug
Foto: Zenicablog

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter