Izvor:
20.11.2017 u 21:42
0

DOZOVIMO SE PAMETI: Srbija godišnje gubi 400 miliona evra na otpadu!

Srpska asocijacija za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu organizator je međunarodne Konferencije "Industrija rušenja" 24.novembra u svečanoj sali beogradskog Rektorata.

Na skupu koji će otvoriti bivšI rektor dr. Branko Kovačević eminentni stručnjaci iz Srbije i Evrope govoriće o značaju reciklaže građevinskog otpada u razvijenim svetskim i zemljama EU, kao i o velikim, a neiskorištenim resursima kojima Srbija raspolaže, ali ih, na žalost, ne koristi.

Naime, prema procenama stručnjaka, naša zemlja godišnje gubi preko 400 miliona evra zato što ne prerađuje građevinski otpad.

Biće reči i o obavezama iz Poglavlja 27 pridruživanja EU, prema kojima je Srbija već ove godine morala da prerađuje 50% građevinskog otpada.

Međutim, usled nedostatka adekvatnog zakonodavstva, školovanih stručnjaka i ekološke svesti, kod nas se pomenuti otpad, uglavnom neprerađen, odlaže po gradskim I divljim deponijama, njime se zatrpavaju reke i planine….

Konferencija će pokušati da inicira saradnju i koordinaciju obrazovanja, nauke i privrede, ne bi li se u skoroj budućnosti, školovanjem stručnih kadrova, i uz pomoć novih tehnologija, na resursima građevinskog otpada razvila jedna nova grana privrede, bazirana na proizvodnji čitavog niza novih građevinskih materijala.

Grana privrede koja bi otvorila nova radna mesta, sačuvala eko sisteme i približila Srbiju razvijenim državama Evrope i sveta.

happytv.rs
Foto: pixabay.com

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter