Izvor:
04.01.2018 u 21:01
0

Epidemija malih boginja u Novom Sadu!

Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) prijavio je Institutu za javno zdravlje Srbije epidemiju malih boginja u Gradu Novom Sadu sa šest obolelih osoba, od kojih su dva nova slučaja registrovana u sredu.

IZJZV u saopštenju navodi da je obolela i devetomesečna beba, te da je najstarija osoba među obolelima stara 43 godine. Među obolelima dve osobe su nevakcinisane, a ostali su nepoznatog vakcionog statusa protiv morbila.

Od 4. decembra do 3.januara, u Novom Sadu obolelo je ukupno osam osoba. Laboratorijska potvrda oboljenja za sve pacijente dobijena je u Institutu "Torlak" u Beogradu. Od ukupnog broja obolelih, dva su povezana sa epidemijom u drugim delovima zemlje, navodi se u saopštenju IZJZV-a.

Dodaje se da su mogući novi slučajevi obolevanja, uzimajući u obzir epidemiološki karakteristike malih boginja, kao i nevakcinisani deo populacije.

IZJZV je svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Grada Novog Sada predložio mere pooštrenog nadzora nad morbilima najmanje do isteka dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja oboljenja.

Od novembra 2017. godine na teritoriji Doma zdravlja Novi Sad sprovodi se dopunska imunizacija MMR vakcinom svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih obveznika.

Dosadašnjim aktivnostima podignut je obuhvat imunizacijom u Novom Sadu. Obuhvat imunizacijom kod predškolske dece uzrasta 12 meseci do sedam godina je oko 92 odsto, a obuhvat u uzrastu školske dece od navršenih sedam do 14 godina je preko 95 odsto.

Iz IZJZV-a navode da će pratiti epidemiološku situaciju morbila na teritoriji zahvaćenoj epidemijom.

Podsećaju da je od početka novembra prošle godine pa sve do prvih dana januara, u Vojvodini registrovano 16 slučajeva malih boginja, a da je 11 već preležalo bolest.

Među obolelima na teritoriji Vovjodine je i jedna beba od 10 meseci, koja se nalazi na bolničkom lečenju u Sremskoj Mitrovici, a IZJZV navodi da su preduzete sve epidemiološke mere lečenja.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Business Day

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter