Izvor:
06.01.2018 u 00:42
0

NAJTOPLIJI BOŽIĆ U DVE DECENIJE: Ledeni talas zaobišao Srbiju za praznike! (foto)

Dokle god u Americi traje ledeni talas, takvo vreme neće zadesiti Srbiju.

Predstojeći Božić, kada se očekuje da se živa u termometru popne i do 18. podeoka, biće najtopliji posle 2001. godine kada je 7. januar oborio sve rekorde u poslednjih 50-ak godina sa izmerenom temperaturom od 21 stepen kaže za Telegraf.rs Đorđe Đurić, meteorolog kompanije "Veder tu ambrela" (Weather2Umbrella).

On kaže da dokle god u Americi traje ledeni talas, takvo vreme neće zadesiti Srbiju.

Zasad, naime, imamo blagu zimu. Na osnovu toga naši preci bi odmah rekli da ćemo ostati željni pravog leta, međutim, zvanična meteorologa kaže da to baš i ne ide tako.

– Nema pravila. Mada, može da se dogodi pa da ljudi povežu sa narodnim verovanjem, ali kakvo će leto biti zavisi od pritiska u atmosveri, rasporeda ciklona, anticiklona… Dešavalo se, istina, da imamo ledenu zimu a vrelo leto i obrnuto, ali to nema veze sa meteorologijom – kaže Đurić u odgovoru na pitanje "da li blaga zima predviđa i blago, da ne kažemo hladno leto.

On kaže da zima bez snega i sa natrprosečnim temperaturama u januaru nije posledica klimatskih promena, i podseća na tople Božiće i u prethodne dve decenije:

– Imali smo 2001. godine na Božić 21 stepen, i to je bio jedan od jatoplijih 7. januara u poslednjih 50 godina. Zatim, 2007. godine smo imali 14 stepeni, dok je prošle bilo 10 stepeni ispod nule. Ovaj Božić, znači, sa 17, 18 stepeni biće najtopliji od 2001. godine.

Naš sagovornik kaže da ozbiljnijem snegu ne treba da se nadamo pre kraja januara, eventualno početkom februara, a malo susnežice može se desiti da vidimo 12. janura.

– I dalje će biti toplo sa temperaturama iznad prosečnih vrednosti pogotovo ovog vikenda. Tek oko Srpske Nove godine bi temperatura bila malo primerenija za ovo doba godine ali će i tad biti iznad proseka s obzirom na to da će biti oko 8, 9 stepeni. Oko 12. januara doći će do blagog zahlađenja uz kišu. Na planinama će padati sneg, pa eventualno može da se dogodi da u nižim predelima pada susnežica ali je to još neizvesno.

– Dakle, prva polovina januara sigurno će proći bez snega. Tek nakon 12. januara temperature bi trebalo da budu primerenije kalendaru. Minimalne temperature biće ispod nule, imaćemo jutarnje mrazeve i tada bi onda bilo uslova i za sneg. Snežni talas i niže temperature, prema nekim prognozama, biće krajem januara, početkom februara – navodi Đurić.

Prema njegovim rečima, biće ledenih dana ali ne od po mesec dana kao prošle godine.

– Takođe, može da se dogodi neki prodor hladnog vazduha i u martu, pred proleća. Uglavnom, za sada je zima baš blaga. Sada se preselila u Ameriku, i tamošnja hladnoća sprečava da kod nas bude hladno tako da dok je kod njih ledeno, kod nas neće biti – ističe Đurić.

Telegraf
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter