Izvor:
17.01.2018 u 14:40
0

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA NE JENJAVA: Sve više obolelih od morbila uoči slava!

Od 1.036 registrovanih slučajeva, zaraženih ima i među medicinskim radnicima iz Beograda, Niša i Kraljeva

Epidemija malih boginja, koja je odnela dva života u Srbiji, ne jenjava!

Svakog dana registruje se sve više slučajeva obolelih, a da je epidemiološka situacija alarmantna, govori i podatak da je među obolelima određen broj i zdravstvenih radnika. Poslednji slučajevi zabeleženi su u Kliničkom centru Srbije, gde je 13 zaposlenih obolelo od morbila, koji su bili nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani. Neki od njih su isključeni iz kolektiva i na kućnom su lečenju, a neki su se izlečili i vratili na posao.

Iz KCS za Kurir su reki da se u ovoj zdravstvenoj ustanovi sprovode sve mere prevencije i da je na snazi zabrana poseta. Pre ovoga oboleli su i zdravstveni radnici u KBC Niš i dva doktora i deset medicinskih sestara u Opštoj bolnici Studenica u Kraljevu, a zabeležen je i slučaj obolevanja medicinske sestre iz KBC „Dragiša Mišović“.

Epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže da bi zdravstvene radnike trebalo više kontrolisati, kao i pooštriti mere predostrožnosti.

– Virus malih boginja je jako zarazan, najlakše se prenosi kapljičnim putem u zatvorenim prostorijama. Medicinski i zdravstveni radnici su deo opšte populacije koja je nepotpuno vakcinisana, pa samim tim ni oni nisu imuni. Redovnije bi trebalo pratiti i ispitivati imunitet medicinskog osoblja, a u ovakvoj situaciji treba proveriti da li su oni vakcinisani ili nepotpuno vakcinisani – objašnjava dr Petrović.

Prema njegovim rečima, osoblje koje je obolelo verovatno nije dovoljno dobro koristilo sredstva zaštite.

– Pored toga što treba da budu potpuno vakcinisani, oni moraju stalno da nose zaštitne maske, stalno da peru ruke i nose rukavice. Verovatno je napravljen propust, pa je došlo do zaraze, a možda su virus pokupili i kod kuće, ili van bolnice – kaže naš sagovornik.

Dr Petrović navodi da je u januaru broj obolelih povećan zbog slavlja i okupljanja, te da se u narednih 15 dana očekuje povećan broj obolelih.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter