OTKRIVAMO: Zašto baš DANAS slavite Uskrs

 

 

Svake godine datum Isusovom vaskrsenja slavi se različitog datuma, Ako ste se pitali kako je došlo do toga da ove godine današnji datum slavite duplo  - i Uskrs i Prvi maj, nudimo vam rešenje.

Datum Uskrsa određuje se na osnovu crkvenog pravila - on pada prve nedelje posle prvog punog Meseca, odnosno posle prolećne ravnodnevice.

Hrišćanski svet slavi dan kada je Isus ustao iz groba i to se smatra najvećim hrišćanskim praznikom i spada u red "pokretnih" svetkovina ne proslavlja se uvek istog datuma, ali uvek istog dana - nedelja. Ipak, u praznovanje Uskrsa nije umešana samo istorija i vera već i poznavanja kretanja Zemljinog satelita Meseca.

Crkva za računanje ravnodnevice i punog Meseca ne koristi astronomsko vreme, već tablice iz srednjem veku, koje više ne odgovaraju realnim astronomskim zbivanjima. Savremeni kalendari su solarni, u njima se vreme meri u odnosu na kretanje zemlje oko Sunca, dok se u prošlosti koristio lunarni kalendar zasnovan na kretanju Meseca oko Zemlje. Datum Uskrsa je jedina tekovina lunarnog kalendara koja je opstala u hrišćanstvu. Kada nastupi prolećna ravnodnevica (21. mart) čeka se prvi pun Mesec. Po pravilu, ako pada u nedelju, za Uskrs se uzima sledeća nedelja. Zato Uskrs može biti bilo koji od 35 dana posle prolećne ravnodnevice ili od 22. marta do 25. aprila. Uskrsi se dakle, u obe crkve, mogu poklopiti između 4. i 25. aprila.

Zbog tačnijeg određivanja datuma Uskrsa, papa Gregorije 1583. godine izvršio reformu julijanskog kalendara. Novi kalendar nisu prihvatile pravoslavne crkve, pa se od tada svi crkveni praznici proslavljaju u razmaku od 13 dana.

Sledeće godine će i pravoslavci i katolici praznik praznovati istog dana 16. aprila.

HappyTV.rs
Foto: Pixabay

Pratite nas na društvenim mrežama

Podeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Parovi - Jutarnja kafica
11:55  Vesti
12:05  Parovi - Jutarnja kafica
12:55  Vesti
13:05  Parovi - Jutarnja kafica
13:55  Vesti
14:05  Serija: Kazna
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Kazna
19:00  Upoznajte Parove
21:00  Parovi - Nominacije
02:30  Parovi - Noćobdije
04:30  Rano jutro