Izvor:
19.07.2016 u 03:14
0

VULIN: Prošle godine oduzeto 50-oro ZANEMARENE DECE!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da se dečji rad uglavnom javlja na selu, a da su centri za socijalni rad prošle godine od porodica oduzeli 50-oro dece, kao zanemarenu i decu koja su bila podvrgnuta radnoj eksploataciji.

"Ministarstvo, odnosno centri za socijalni rad, prepoznali su to i oduzeli od porodica 50-oro dece. Od toga, 26 je smešteno u hraniteljske porodice, a 24 u odgovarajuću instituciju", rekao je ministar na okruglom stolu, "Predstavljanje rezultata analize propisa u vezi sa dečjim radom i predloga za njihovo usklađivanje sa međunarodnim standardima".

"To nije nešto čemu se radujemo, ali i to je bolje nego da deca ostanu na ulici i da ne budu na odgovarajući način zbrinuta od strane njihovih porodica", rekao je Vulin.

"Naša politika je da je i najslabija porodica ipak bolja od najbolje ustanove, zato uvek na prvom mestu borimo se da dete ostane u porodici, ako ne može, onda u hraniteljsku porodicu, gde dete može da nauči brojne socijalne veštine i tek na kraju, idemo na smeštaj u naše institucije. Mi smo jedna od najuspešnijih zemalja, kada je u pitanju smanjivanje broja dece u institucijama", istakao je ministar.

Naveo je da dece do tri godine ima svega u nekoliko slučajeva u institucijama, i to isključivo iz zdravstvenih razloga, te da su svi ostali u hraniteljskim porodicama.

"U našem sistemu imamo oko 7.000 dečaka i devojčica, od toga je svega 800 u institucijama, a svi ostali su u hraniteljskim porodicama. Ministarstvo će nastaviti da se bori protiv fenomena dece ulice na sistemski način, organizovano", jasan je ministar.

Nacionalna koordinatorka "Clear projekta" Milica Ðorđević navela je da je posle dve godine planiranja, u skladu sa primerima najbolje prakse, u februaru započet projekat Međunarodne organizacije rada pod nazivom "Angažovanje i podrška na nacionalnom nivou za smenjenje pojave dečijeg rad".

Ovaj okrugli sto, rekla je ona, imao je za cilj da predstavi rezultate analize zaknodavnog okvira, radi davanja predloga za usklađivanje sa međunarodnim standardima o dečijem radu.

Ðorđević je istakla da će se u sklopu projekta, u saradnji sa tehničkom radnom grupom Ministarstva za rad, izraditi lista opasnih poslova za decu do 18 godina, koju Srbija nema, a s obzirom na to da je ratifikovala Konvenciju o najgorim oblicima dečijeg rada, trebalo bi da je usvoji.

Izvor:Tanjug
Foto:Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter