Izvor:
14.02.2018 u 17:02
0

CENTRALNA CEREMONIJA U ORAŠCU: Srbija sutra proslavlja Dan državnosti!

U Srbiji se sutra slavi 15. februar – Dan državnosti, u znak sećanja na taj dan 1804. kada je u Orašcu počeo Prvi srpski ustanak za oslobođenje od Turaka, ali i na isti dan 1835. godine, kada je proglašen prvi srpski Ustav koji je označio i početak savremene državnosti.

Centralna državna ceremonija proslave Dana državnosti biće održana sutra u Orašcu, a manifestaciji će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin sutra će, kao izaslanik predsednika Srbije, položiti venac kod Spomenika Neznanom junaku na Avali.

Pripadnici Vojske Srbije danas će u Subotici, Užicu, Prijepolju, Loznici, Boru, Petrovcu na Mlavi, Paraćinu i Jagodini taktičko-tehničke zborove na kojima će građanima od 11 do 14 časova biti prikazan deo naoružanja i vojne opreme.

Reprezentativni orkestar Garde Vosjke Srbije danas u 13 sati prodefilovaće u Beogradu od Trga Republike i Knez Mihailove do Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

Vojni orkestar Niš izvešće promenadni defile u Nišu u 12.30 od Trga kralja Milana i Obrenovićeve ulice do Trga kralja Aleksandra.

Ove godine, počasna artiljerijska paljba biće izvedena istovremeno, u 16 časova, u Beogradu (Savska terasa na Kalemegdanu), Nišu (Niška tvrđava) i Novom Sadu (Petrovaradinska tvrđava).

Praznik Dana državnosti odredjen je odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara. Sutra Srpska pravoslavna crkva slavi Sretenje.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Twitter/ExpresportalSrb

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter