Izvor:
07.03.2018 u 21:52
0

LJAJIĆ: Makedonija će nastaviti uvoz brašna iz Srbije, a Srbija neće uvoditi kontramere!

Makedonija će nastaviti uvoz brašna iz Srbije, a Srbija neće uvoditi kontramere, dogovorile su danas dve strane, potvrdio je ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ljajić je nakon sastanka sa makedonskom delegacijom ministarstva poljoprivrede u Skoplju rekao da je danas potpisano 10 zaključaka vezanih za trgovinske odnose Srbije i Makedonije i formiran zajednički Komitet za rešavanje vancarinskih barijera.

"Potpisali smo deset zaključaka vezanih za trgovinske odnose dve zemlje. Formirali smo zajednički Komitet za rešavanje vancarinskih barijera", kaže Ljajić i poručuje da to praktično znači da na granicama neće biti zadržavanja robe iz Srbije.

Dogovor koji je "pao" u Makedoniji i njega su kaže, prihvatili i naši mlinari.

Problem je nastao kada su makedonske vlasti pre dve nedelje uvele vancarinske barijere na izvoz brašna iz Srbije, iako na njihovom tržištu postoji manjak kako brašna tako i pšenice, a ministar Ljajić je danas zbog toga boravio u Skoplju kako bi se ovaj problem rešio.

Kaže da će prva sednica mešovitog srpsko-makedonskog Komiteta trebalo da se održi u Beogradu 14, marta i da će se na toj sednici tražiti dugoročno održivo rešenje za uklanjanje svih vancarinskih barijera i povećanje trgovinske razmene dve zemlje.

Kaže i da bi bilo potpuno neprimereno da uđemo u trgovinski rat sa makedoncima kada upravo sa njima imamo zajedničku šednicu dve vlade 21. marta u Nišu.

Mlinari iz Srbije i Makedonije su inače tražili da se reši problem lepljenja akciznih markica na pakovanja brašna jer im to, s obzirom da se ručno lepi, znatno poskupljuje proizvodnju.

Ljajić objašnjava da je jedan od rezultata današnjih razgovora i kompromis da se na pakovanjima od jednog , dva i 5 kilograma brašna lepe markice u Srbiji kao što se to do sada činilo, a da se na pakovanja od 25 i 50 kilograma akcizne markice lepe u Makedoniji.

"U narednih 30 dana će se tražiti trajno i sistemsko rešenje za ovaj konkretan problem. Danas smo učinili važan kora i to je dogovor koji su prihvatili naši izvoznici mlinari", napominje Ljajić.

Kaže da postoji spremnost obe strane da se ovakve situacije više ne ponavljaju jer je kaže cilj, pre svega Srbije da se robna razmena poveća na milijardu evraa to , napominje, ne može da se učini ako se uvode barijere.

"Makedonija je za nas sedmo izvozno tržište gde izvozimo 560 milionaevra robe i to želimo da povećamo ali ne možemo ako ako nam uvode stalno barijere. Dogovorili smo se da se u potpunosti primenjuju sporazumu o priznavanju međusobnih sertifakata kako se ne bi kamioni zadržavali na granicama", navodi Ljajić jedan od zaključaka današnjeg sastanka u Skoplju.

Izvor: Kurir
Foto: Twitter/javanews_al, Wikipedia

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter