Izvor:
07.03.2018 u 23:51
0

NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Prema migrantima se odnositi kao i do sada na miran, civilizovan i human način!

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je danas da će se MUP prema migrantima odnositi kao i do sada na miran, civilizovan i human način, ali i da neće dopustiti da bilo ko čini prekršaje na našoj teritoriji.

"Pokušavamo da migrantsku krizu rešimo na način da budemo pristojni i humani prema migrantima. Jer šta bi bila alternativa, da pošaljemo policiju da ih ''umlati'' i kamionima vrati nazad? Ja neću narediti da se batinja bilo ko u ovoj zemlji pa makar to bio i migrant", rekao je Stefanović govoreći o odredbama predloženog zakona o azilu, a tokom skupštinske rasprave.

Stefanović je podsetio da su privrednici u Šidu imali nekoliko incidenata sa migrantima i dodao da je policija jedino tada malo oštrije reagovala, s namerom da svim migrantima uputi poruku da su dobrodošli u Srbiju ali da se ne mogu ponašati kako žele.

Ponovio je da se policija u Srbiji neće nasilno ponašati prema migrantima, i podsetio da je jedan dan "batinjanja" migranata u Makedoniji, "skupo koštao" tu državu i njenu reputaciju u svetu.

Podsetio je i da mnogim migrantima Srbija nije krajnja destinacija, te da su se u razgovorima sa njima mnogi iz centara za azil, ali i on lično, uverili da migranti žele u Nemačku, Švajcarsku, Francusku…

"Čuli su da su tamo primanja mnogo bolja i žele da idu tamo. Međutim, ključno pitanje je šta raditi sa ljudima koji nisu izbeglice, već ekonomski migranti, a našli su se na našoj terioriji", zapitao se ministar.

U tom je smislu, kako je rekao, za "oštriji prolazak" na granicama, ali ne u vidu zastrašivanja, već uvođenjem veće kontrole po pitanju ko beži od rata, a ko je ekonomski migrant.

Ministar smatra da je Srbija tokom migrantske krize dobro zaštićena i naglasava da "većina građana u Srbiji nije videla nijednog migranta". On je naveo da je tokom migrantske krize Srbiji potrebna pomoć unutar države, ali i od međunarodnih organizacija, podsetivši da su UN i EU novcem pomogle migrantima širom Srbije tako što su rekonstruisali centre za smeštaj azilanata.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Webtribune.rs‏, Facebook/NUNS1994

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter