Izvor:
08.03.2018 u 17:45
0

SPREMNI DŽAKOVI: Novi Sad u pripravnosti zbog padavina i topljenja snega!

U Novom Sadu se uvodi celodnevni monitoring prohodnosti vodenih korita i stanja nasipa, sa posebnim akcentom na bujične potomke na sremskoj strani tog grada zbog najavljenih većih količina padavina i potencijalnog naglog topljenja snega.

Na sednici Štaba za vanredne situacije Grada Novog Sadam, kojom je predsedavao gradonačelnik tog grada Miloš Vučević određene su i lokacije za punjenje džakova peskom, ukoliko bujični nanosi izazovi poplave, navodi se u saopštenju grada Novog Sada.

Sa te sednice je poručeno da Grad Novi Sad raspolaže sa Operativnim planom za odbranu od poplava kao i timom zaduženim za njegovu realizaciju, a taj plan predviđa aktivnosti javnih, javno-komunalnih preduzeća i ustanova i drugih privrednih subjekata uključenih u sistem odbrane, ali i spisak materijalno-tehničkih sredstva koja bi se u slučaju potrebe upotrebljavala.

Dodaje se i da Grad Novi Sad ima dovoljno neophodne opreme za odbranu od unutrašnjih voda, da su bujični potoci pročišćeni, ali i da se kontinuirano prati njihovo stanje kao i stanje drugih odvodnih kanala.

S tim u vezi, Gradski štab je pozvao građane da ne odlažu otpad u potocima i odvodnim kanalima, odnosno da ih ne koriste suprotno nameni, jer se tako ugrožavaju javni sistem odbrane od voda. Kako su saopštili predstavnici RHMZ, sneg se u Vojvodini otopio bez većih problema, očekuje se oko 70 milimetara padavina tokom marta, što se zbog ravnomerne raspoređenosti ne smatra intenzivnim padavinama koje bi mogle da izazovu probleme.

Iz RHMZ-a navode i da je vodostaj Dunava srednje, odnosno srednje-niske visine, te da za sada nema opasnosti od poplava, ali da se ukupno stanje mora pratiti posebno zbog nastupajućeg topljenja snega na Alpima koje se očekuje u aprilu i maju.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/townsandtravel

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter