ŠABIĆ: Potreba za suzbijanjem autocenzure

 

 

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić čestitao je danas novinarima 3.maj - Svetski dan slobode medija, i poželeo im "ostvarivanje više ciljeva važnih, kako za novinare i medije, tako i za društvo u celosti". 

S tim u vezi, on je naglasio potrebu ostvarivanja veće transparentnosti medijskog vlasništva, dostupnost javnosti svih informacija o finansiranju medija iz javnih izvora sredstava i drugim eventualnim mogućnostima ostvarivanja uticaja na medije.

Poverenik je, takođe, ukazao na potrebu suzbijanja autocenzure i fenomena "sukoba" u sferi elektronskih medija, uključujući napade na pojedine sajtove i aktivnosti struktura tzv. botova i sl., i posebno zaustavljanje sve šire tabloidizacije medija i društva propraćenih čestim "curenjem" raznih "poverljivih informacija" ka nekim medijima, uz istovremenu nedostupnost drugim medijima. 

Šabić je novinarima poželeo i viši nivo lične bezbednosti, naglasivši da je i uloga države presudna i da ona svakako uključuje i kažnjavanje svih koji ugroze bezbednost novinara. S tim u vezi, izrazio je žaljenje što ni posle više godina još uvek nisu otkriveni i kažnjeni inspiratori i izvršioci ubistava Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića. 

Izvor: Tanjug
Foto: Wikimedia

Pratite nas na društvenim mrežama

Preporučene vestiPodeli novost

HappyTV

Sreda
04:30  Rano jutro
06:45  Dobro jutro Srbijo
11:30  Kviz: Naslovna strana
11:55  Vesti
12:05  Provodadžija
12:55  Vesti
13:05  Provodadžija
13:55  Vesti
14:05  Serija: Suze moje sestre (R)
15:15  Posle ručka
17:30  Telemaster
18:10  Serija: Suze moje sestre
19:00  Čađava mehana
21:20  Provodadžija
22:20  Sudbine
23:20  Novajlije reality