Izvor:
04.04.2018 u 15:00
0

POVLAŠĆEN STATUS: Srbija će od 22. aprila ponovo moći bez carina da izvozi u SAD!

Srbija će od 22. aprila 2018. godine ponovo moći bez carina da izvozi u SAD oko 5.000 proizvoda i taj povlašćeni status važiće do kraja 2020. godine, saopštila je Privredna komora Srbije.

"Svi privredni subjekti koji izvoze ili se pripremaju za izvoz robe i usluga na tržište SAD su obavešteni da je obnovljeno važenje Opšte šeme preferencijala (Generalized System of Preferences), takozvanog GSP sistema, koji ponovo stupa na snagu 22. aprila 2018. godine. Prethodni Generalni sistem preferencijala (GSP), koji je američki Kongres odobrio Srbiji, istekao je 31. decembra 2017. godine, pa su kompanije iz Srbije morale da plaćaju carinu i na robu koja je ranije bila na režimu bescarinskog uvoza u SAD", piše u saopštenju.

Dobra stvar je i što nova odluka Kongresa omogućava retroaktivnost, tako da će carinska služba SAD vratiti srpskim izvoznicima carine koje su platili tokom prekida GSP tretmana između 1. januara i 22. aprila 2018. godine.

''Bescarinski izvoz u SAD primenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, kao i na određene tekstilne proizvode. To praktično znači da roba treba da zadovolji i kriterijum porekla, odnosno da mora da bude u potpunosti dobijena ili proizvedena u Srbiji sa najmanje 35 odsto dodate vrednosti, kao i da bude direktno isporučena iz Srbije. Srbija kao zemlja korisnica preferencijala u okviru GSP SAD spada u grupu zemalja u razvoju (oznaka A)'', kaže načelnik Odeljenja za poreklo robe Uprave carina Vladimir Filipović.

U američkom uvozu 2017. godine vrednom nekoliko hiljada milijardi dolara, srpska roba učestvovala je sa svega 258 milona dolara.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter