Izvor:
04.04.2018 u 20:01
0

ANKETA: Kako Srbi vide rešenje kosovskog čvora? Jesmo li za rat ili pregovore?

U istraživanju koje je Faktor plus uradio za Tanjug skoro jednak broj ispitanih izjasnio se za prekid dijaloga Beograda i Prištine i za njegov nastavak.

Upitani koji bi naredni potez predsednika Srbije Aleksandra Vučića i vlade trebalo da bude, a da se odnosi na KiM, 36 odsto ispitanika je za nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, dok 33 odsto smatra da pregovore treba prekinuti do uspostavljanja Zajednice srpskih opština.

Rezultati su pokazali da je za vojnu intervenciju 10 odsto građana.

Manje od trećine ispitanika (27 odsto) misli da se ništa ne može učiniti ukoliko Kosovo sve više postaje nezavisno od Srbije u političko-pravnom i ekonomskom smislu, 20 odsto smatra da Srbija treba jasno da definiše svoje imovinsko-pravne zahteve u odnosu na albansku stranu, dok o tom pitanju stav nema 10 odsto ispitanih.

Osam odsto je za priznanje nezavisnosti Kosova, sedam odsto za prekid svih pregovora, dok je šest odsto za povlačenje potpisa Beograda sa Briselskog sporazuma.

Reakcija predsednika Vučića i Vlade Srbije prilikom krize na severu KiM za 61 odsto ispitanih je bila odgovorna i mudra, 11 odsto je vidi kao iznuđenu, dok je isti procenat ispitanika ocenjuje kao unapred osmišljenu.

Više od polovine ispitanih – 56 odsto – smatra da reakcija Vojske Srbije prilikom krize na severu KiM uliva poverenje i sigurnost, 20 odsto misli da je nije bilo, dok 10, odnosno devet odsto smatra da ta reakcija uliva strah i nepoverenje.

Na pitanje koje su mere koje bi Srbija trebalo da preduzme da bi zaštitila svoje ekonomske interese na KiM, 36 odsto ispitanika smatra da bi Srbija trebalo da poveća uticaj na tržištu Kosova i tako uveća dobit.

tanjug.rs
Foto: pixabay.com, Twitter/bneintellinews

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter