Izvor:
13.05.2018 u 13:57
0

PAPIR ODLAZI U ZABORAV: Od naredne godine svi lekovi na e-recept!

Na elektronski recept, koji bi od 1. jula trebao da se uvede u celoj Srbiji, propisano je više od 1,3 miliona terapija, a u Ministarstvu zdravlja kažu da će se papirni recepti postepeno povlačiti iz opticaja do kraja godine i da će od 2019. sva terapija ići na e-recept.

Elektronski recepti su u opticaju od oktobra prošle godine, kada je prvo uveden u 10 beogradskih domova zdravlja, a od 31. marta i u celoj Vojvodini. Oko funkcionisanja novog načina izdavanja lekova, međutim, kod pacijenata postoji mnogo nedoumica.

Ministarstvo zdravlja i apotekarske ustanove svakodnevno dobijaju veliki broj zahteva pacijenata za tumačenje režima e-recepata koji bi od 1. jula trebalo da se uvedu u čitavoj Srbiji.

– Do kraja aprila, za period od dva do šest meseci lečenja, propisane su 1.322.682 terapije, i to na 18.981.007 e-recepata – objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

Sa e-receptom sada je, prema podacima Ministarstva zdravlja, "pokriveno" 65-70 odsto domova zdravlja i apoteka u Srbiji, odnosno ukupno 96 ustanova primarnog nivoa zdravstvene zaštite Srbije. Do kraja juna bi na naovi način propisivanja i izdavanja terapije trebalo da pređu i svi ostali.

– Papirni recepti postepeno će se povlačiti iz opticaja do kraja godine i od sledeće će sva terapija ići na e-recept – kažu u Ministarstvu zdravlja.

Izvor: Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter