Izvor:
30.05.2018 u 18:53
0

Trivan: Inspekcija proverava, nekima će biti zabranjen rad! (VIDEO)

U selu Vukićevica kod Obrenovca pre dva dana pronađeno je i izvađeno oko 25 tona otpada za koji se pretpostavlja da je kancerogen i opasan, izjavio je danas ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, navodeći da inspekcija proverava sve firme koje rade na zbrinjavanju opasnog otpada.

Trivan je novinarima u Vukićevici rekao da se pretpostavlja i da opasan otpad "zakopavaju" registrovane firme koje su zadužene za skladištenje, transport i zbrinjavanje opasnog otpada i najavio da će u narednim danima nekima od njih biti zabranjen rad.

Ministar je istakao da Srbija godišnje za odlaganje opasnog otpada izdvaja 20 miliona evra i ukazao da taj novac ne odlazi za zbrinjavanje otpada "već u nečiji džep", a toksičan otpad završi u našoj okolini, zemljištu, hrani i vodi.

Naveo je da inspekcija proverava sve firme koje rade na zbrinjavanju opasnog otpada, da ih je registrovano 113, a da su u funkciji između 15 i 20 firmi.

"U međuvremenu sud u Obrenovcu je vodio proces u kome je prvookrivljeni provostepenom presudom osuđen na četiri i po godine zatvora i novčanom kaznom od 600.000 dinara, a drugooptuženi na godinu i šest meseci zatvora i novčanom kaznom od 250.000 dinara za opasan otpad koji je u februaru takođe pronađen u Vukićevici", rekao je Trivan.

Trivan je podvukao da je ovo prvi put da u Srbiji neko odgovara za "zločin prema životnoj sredini", kao i da će ministarstvo nastaviti sa otkrivanjem nelegalno zakopanog opasnog otpada za koji se sumnja, kaže, da ih još ima u Vukićevici i okolini.

"Svi oni koji budu vršili ovakvu vrstu kriminala prema životnoj sredini, ali i svojim i našim životima moraju da budu osuđeni. Nulta tolerancija mora da postoji na tako nešto, jer ako bismo to tolerisali imali bismo sve lošiji kvalitet života. I eto odgovora na pitanje zašto smo toliko bolesn i umiremo prerano", rekao je Trivan.

Ističe da je do sada u Srbiji otkriveno više od 110 tona opasnog otpada koji je u skadu sa zakonom uskladišten, te da će taj otpad biti prerađen ili u Srbiji ili izvezen u inostranstvo, a novac za to će obezbediti lokalna samouprava ili ministarstvo.

tanjug.rs
Foto: tanjug/printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter