Izvor:
02.06.2018 u 20:50
0

BEZBEDNOST NA NAJVIŠEM NIVOU: Testovi za malu maturu u završnoj fazi, a ima i novina!

Izrada testova za malu maturu u završnoj je fazi i oni će biti štampani pred sam završni ispit. Mere bezbednosti u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja podignute su na najviši nivo, kako se ne bi desilo da zadaci “procure” u javnost. Rukovodilac Centra za ispite u Zavodu Dragana Stanojević kaže da je bezbednost u toj ustanovi na najvišem nivou, kao i da je visok stepen zaštite i u štampari, tokom transporta, kao i u školama.

– Bezbednosne mere u Zavodu u ovom trenutku su na najvišem nivou. Testovi se nalaze na sigurnosnim fleševima kojima niko ne može samostalno prići i na tim sigurnosnim fleševima su parcijalne šifre koje imaju samo dvojice kolega – kaže Stanojević.

Podseća da Zavod ulazi u specijalni režim rada već početkom aprila te u Centar za ispite nemaju pristup ni svi zaposleni u Zavodu. Spoljni saradnici imaju pristup samo uz specijalnu najavu.

– U prostorije gde se radi tehnička priprema zadataka niko ne sme da unese nijednu svoju ličnu stvar – mobilni, fleš, čak ni papir – objašnjava Stanojević i dodaje da ukoliko desi da se unese neka lična stvar ona tu ostaje do kraja završnog ispita.

Najveća novina ove godine na završnom ispitu biće drugačiji način bodovanja za upis u željenu školu. Mali maturanti moraće više da se oslone na sopstveno znanje nego na uspeh u osnovnoj školi. Uspeh iz osnovne škole nosiće maksimalno 60 bodova dok će na testu najviše moći da ostvare 40 bodova. Prethodnih godina uspeh iz osnovne škole bodovao se sa maksimalnih 70 bodova, dok su na završnom ispitu učenici maksimalno mogli da ostvare 30 bodova.

Stanojević pojašnjava da će učenici na testu iz srpskog, matematike i na kombinovanom – (biologija, geografija, istorija, hemija, fizika) moći da osvoje maksimalno po 20 bodova, koji će se zatim iz srpskog i matematike množite sa koeficijentom 0,65, a bodovi na kombinovanom testu sa 0,7.

Tako testovi iz srpskog i matematike nose maksimalno 13 bodova, dok na kombinovanom testu mali maturanti maksimalno mogu da osvoje 14 bodova. Preporuka koje se Zavod pridržava je da na testu iz matematike bude devet zadataka osnovnog nivoa, sedam zadataka srednjeg nivo i četiri zadatka naprednog nivoa.

– To može da varira plus minus jedan zadatak.Očekuje se da zadatke osnovnog nivoa reši više od 80 odsto učenika, zadatke srednjeg nivoa oko 50 odsto učenik i zadatke naprednog nivoa oko 20 odsto učenika – naglasila je Stanojević.

Ona kaže da je najviše neregularnosti prethodnih godina uočeno na kombinovanom testu te su zbog toga već tri godine u nazad polovina pitanja otvorenog tipa, u kojima mali maturanti samostalno daju odgovor.

– U saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneli smo odluku da polovina zadataka na kombinovanom testu bude otvorenog tipa, gde će učenici samostalno upisivati odgovore, dok će druga polovina biti zatvorenog tipa sa ponuđenim odgovorima – naglasila je Stanojević.

Tipovi zadataka iz srpskog i matematike ostaju nepromenjeni. Iz srpskog će polovina zadataka biti otvorenog tipa, dok će iz matematike većina zadataka biti otvorenog tipa. Završni ispit za male maturante zakazan je 18,19. i 20. juna, a prvog dana polagaće se srpski, drugog matematika, dok je treći dan rezervisan za kombinovani test.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter