Izvor:
20.06.2018 u 15:32
0

MALINARI OPET NAJAVLJUJU ŠTRAJK: „Hladnjačari su obustavili otkup, sad plaćam berače, a bacam pola tone malina DNEVNO“!

Tek što je malinare ogrejala nada, posle vesti koje su preneli njihovi predstavnici, da će država sa otkupljivačima pregovarati da otkupna cena ovogodišnjeg roda bude 125 – 135 dinara, mnogi hladnjačari su obustavili otkup.

Na desetine njih u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu od prekjuče ne prima malinu, mnogi su se na to odlučili juče, a prema najavama još puno njih će prestati sa otkupom. U Prijepolju, Bajinoj Bašti, Arilju, Ivanjici, malinari su obustavili berbu.

Poniženje za poniženjem! Prethodnih dana su govorili da je malina druge klase i uzimali je za 80 dinara, od utorka uopšte ne otkupljuju. Zbog toga će mi samo danas propasti najmanje pola tone. Plašim se da mnogi zimus neće imati šta da jedu – kaže Dragan Vukajlović, mailnar iz bajinobaštanskog sela Dub.

Asocijacija malinara Srbije za petak je najavila protestne vožnje po celoj Srbiji.

Jutros su mi došli berači kojima moram isplatiti po 2.000 dinara, a malinu koju uberu ću baciti. Na protest? Ne, hvala! Danima smo, rešeni da istrajemo, držali magistralu pod blokadom, da bi na kraju bilo „vuk pojeo magarca“. Od prestanka te blokade, priča se, neki su se prilično ovajdili. Bolje da mi rod propadne nego da od njega ćare izvoznici – kaže poljoprivrednik iz Prijepolja.

U ovoj opštini cena maline poslednjih dana je sa 120 pala na 100, potom na 80 dinara, da bi neke hladnjače potpuno prestale sa otkupom. Na jugu Srbije od prošlog vikenda malina sa plaća 50-60 dinara.

Vesti o prestanku otkupa hladnjačari su slali SMS porukama, posredstvom otkupljivača koji rade u njihovo ime, ili su jednostavno malinare na svojim objektima dočekali pisanim obaveštenjima o prestanku otkupa.

Hladnjačari, po već uobičajenoj praksi, žele samo aninimno da pričaju o ceni maline. Oni kažu da je problem oko otkupne cene mnogo kompleksniji i da proizvođači ne žele da ga shvate.

U dobrom delu Bosne otkup je prekinut, tamo su skoro sve hladnjače stale. Problem je i u Poljskoj gde se kilogram otkupljuje za 56 centi. Prezasićeno tržište obara cenu, a u prepune hladnjače mi više ne možemo da primimo rod. Kapaciteti za zamrzavanje i skladištenje su puni. Oni koji još uvek nisu i još uvek otkupljuju uskoro će prestati sa tim – kaže hladnjačar iz užičkog kraja.

Malinari kažu da je po sredi nova igra hladnjačara. Smatraju da otkupljivači žele da primoraju seljake da rod prodaju bud zašto.

Čak i velike hladnjače staju sa otkupom! U mnogim delovima Ivanjice i Arilja narod je digao ruke. Mnogi beru pa iz revolta prosipaju. Zanimljivo je da je vest o zatvaranju hladnjača stigla odmah pošto smo za petak najavili proteste. Sumnjam da je ovo novi pritisak na nas, – kaže Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Hladnjače na teritoriji Užica za sada nisu prekinule otkup, ali mnogi malinari jesu berbu – zbog neisplativosti.

Protest u Prijepolju pretprošle sedmice završen je obećanjem da će cena maline u sezoni rasti i da su „neke hladnjače već spremne da plate 130 dinara“. Umesto toga, cena maline je vrtoglavo pala. Jedan od razloga na koji potenciraju otkupljivači je loš kvalitet izazvan padavinama.

Malinari uzvraćaju nije toliko lošeg kvaliteta i da je tretirana na način i preparatima koji su preporučivali otkupljivači.

U hladnjači gde sam preksinoć predao 200 kilograma kažu da je buđava. Nije da nije, imala je plesni. Ali, prskao sam po programu koji su mi oni dali. Danas ću probati da malinu dam nekome da mi zamrzne, ako ne bude bilo mesta ubrano ću baciti, – govorio nam je Dragan Bogdanović, predsednik udruženja „Vilamet spas“ iz Arilja.

Blic.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter