Izvor: Blic.rs
20.10.2020 u 19:07
0

INFLUENSERIMA I PROGRAMERIMA PRETI ZATVOR: Ovo su kazne za frilensere koji ne prijave zaradu

Poreska uprava najavila je da će krenuti oštrije sa naplatom poreza u vezi sa doznakama iz inostranstva, koja prvenstveno pogađa predstavnike IT sektora, ali i druga lica koja imaju status tzv. frilensera.

Poreznici su utvrdili da fizička lica, koja zarađuju pružanjem usluga putem interneta, kao što su prevodioci, IT stručnjaci, ali i jutjuberi i influenseri, ne plaćaju porez i druge doprinose. Uprava je zato pozvala sve njih da svoje obaveze izmire, da u suprotnom ne bi dočekali sankcije. Taj poziv uznemirio je frilens zajednicu iz koje poručuju da nije problem plaćanje nameta, ali da žele nešto zauzvrat,

Već je bilo reči o 10 najvažnijih činjenica kojih bi trebalo da budemo svesni, a detalji stižu i od same Poreske uprave.

Prvo, trebalo bi da znate da ukoliko fizičko lice, nakon javnog poziva da izvrši prijavljivanje poreske obaveze to ne učini, Poreska uprava će u postupku kontrole uz učešće ovih lica u postupku utvrditi poresku obavezu. U zavisnosti od visine utvrđene poreske obaveze, biće podneta prekršajna ili krivična prijava.

Kolike su kazne?

„Poreska uprava je u skladu sa najboljom svetskom praksom uputila poziv poreskim obveznicima da samoinicijativno podnesu poreske prijave. Međutim, ukoliko i pored upućenog poziva, ova lica ne podnesu poreske prijave i ne izmire svoje obaveze, propisane su prekršajne kazne po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, kao i krivično delo Poreske utaje shodno Krivičnom zakoniku“, rekli su iz Poreske uprave.

Tako, fizičko lice koje ostvaruje prihode iz inostranstva, a za ostvarene prihode ne podnese Poreskoj upravi poresku prijavu, u skladu sa Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 150.000 dinara, a ukoliko fizičko lice ne izvrši uplatu poreza utvrđenog u poreskoj prijavi, odnosno rešenjem Poreske uprave kazniće se i novčanom kaznom u iznosu od 50 odsto utvrđenog poreza, a ne manje od 5.000 dinara.

Kako objašnjavaju dalje, krivičnim zakonikom propisano je krivično delo poreske utaje za lice koje u nameri da potpuno ili delimično izbegne plaćanje poreza, doprinosa ili drugih propisanih dažbina, daje lažne podatke o stečenim prihodima, ne prijavi stečeni prihod, ili u istoj nameri na drugi način prikriva podatke koji se odnose na utvrđivanje navedenih obaveza, a iznos obaveze čije se plaćanje izbegava prelazi milion dinara, kazniće se zatvorom od jedne do pet godina i novčanom kaznom.

Ukoliko iznos ove obaveze prelazi pet miliona dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do osam godina i novčanom kaznom. Kad iznos obaveze prelazi 15 miliona dinara, učinilac će se kazniti zatvorom od tri do deset godina i novčanom kaznom.

Kad nastupa zastarelost?

Na pitanje za koliko unazad se terete fizička lica koja su imala prihode iz inostranstva, a nisu plaćali porez, iz Uprave kažu da Poreska može vršiti utvrđivanje poreza i sporednih poreskih davanja sve dok ne nastupi zastarelost za utvrđivanje.

Zakonom o poreskom postupku i poreskoj administraciji propisano je pravo Poreske uprave na utvrđivanje poreza i sporednih poreskih davanja zastareva za 5 godina od dana kada je zastarelost počela da teče.

Zastarelost prava na utvrđivanje poreza i sporednih poreskih davanja počinje da teče od prvog dana naredne godine od godine u kojoj je trebalo utvrditi porez, odnosno sporedno poresko davanje. Zastarelost se prekida svakom radnjom Poreske uprave preduzetom protiv poreskog dužnika u cilju utvrđivanja poreske obaveze.

Posle prekida, zastarelost počinje teći iznova, a vreme koje je proteklo pre prekida ne računa se u rok za zastarelost.

Pravo na utvrđivanje uvek zastareva u roku od 10 godina od isteka godine u kojoj je porez trebalo utvrditi, ukoliko ovim zakonom nije drukčije propisano.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter