Izvor: happybsc
20.01.2021 u 14:19
0

VEK OD SMRTI SRPSKOG VOJVODE Uvek uz svoj narod i borbu za slobodu (VIDEO)

Povodom obeležavanja 100. godišnjice smrti vojvode Živojina Mišića, u kompleksu beogradskog Novog groblja održano je komemorativno okupljanje, kojem su prisustvovali i državni zvaničnici.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević prisustvovali su državnoj ceremoniji pologanja venaca i odavanja počasti na spomeniku vojvodi Živojinu Mišiću na Novom groblju. U okviru komemorativnih okupljanja obeležene su godišnjice smrti i vojvode Petra Bojovića i generala Pavla Jurišića-Šturma.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je da danas obeležavamo čitav jedan vek od smrti vojvode Živojina Mišića, ukazujući da su stranice naše istorije obeležene pobedama koje je izvojevao, ali i mnogim mudrostima kojima nas je učio.

– Pored toga što je bio genijalni vojskovođa naše vojske, umeo je da kaže reči koje su značile da treba da budemo jedinstveni, da treba da se držimo zajedno i da samo tako Srbija može da pobeđuje – naglasio je ministar Stefanović.

Tu hrabrost, odvažnost i mudrost, dodao je ministar odbrane, ostavio je i nama u amanet – da nikada ne odustajemo.

– Nikada nije prezao od odluka koje su nekada bile nepopularne, a donosio ih je da bi zaštitio i vojsku i državu. Ostaće poznat po britkom umu, junaštvu, velikom srcu. Vojvoda Mišić imao je geslo „Ko sme, taj i može“, koji danas baštini naša vojska, a to pokazuje da je bio čovek koji nije znao za strah – istakao je ministar Stefanović.

Prema njegovim rečima, srpski narod će ga zauvek pamtiti po izrazitoj odlučnosti, da nikada ne odustaje i da svaku bitku završi kao pobednik.

– Mudre i hrabre odluke, i ne samo u Prvom svetkom ratu, dovele su ga među večne i slavne, one koje Srbija nikada neće zaboraviti – poručio je ministar Stefanović i izrazio zadovoljstvo što se i danas čuva sećanje na tog velikog vojvodu, ali i druge velike vojskovođe koji su učinili da Srbija bude to što jeste danas – nezavisna, samostalna i slobodna – što su najveće vrednosti koje gaji naša zemlja.

Ministar Stefanović je istakao da smo dužni da kao narod negujemo tradiciju i ne zaboravljamo podvige naših predaka. Mnogi od njih su dali svoje živote i ne smemo da ih zaboravimo.

– Ni Živojina Mišića, ni sve druge koji su u tim slavnim vremenima, uvek bili tamo gde je bilo najteže, koji su bili uz svoj narod, baš kao što to danas čini Vojska Srbije“, naglasio je ministar Stefanović.

Danas, istakao je ministar odbrane, dužni smo da bijemo neke druge bitke – bitke za bolju ekonomiju, da pobedimo koronavirus, da budemo složni i jaki.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, čije je ministarstvo uz vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije organizovalo današnju ceremoniju, kazala je da je ponosna što je u prilici da oda počast herojima, čija, kako je navela, junačka dela pamte sve generacije ove zemlje.

– Pamtimo ih kao velikane u jednom od najtežih momenata u našoj istoriji. Naša zemlja se dugo oporavljala od rana iz Velikog rata u kojem se borila za svoju slobodu. Nemerljiv dorpinos tome dali su trojica heroja i vojskovođa -. navela je Kisić Tepavčević.

Navela je da negovanjem uspomene na velike pretke čuvamo identitet i istoriju, braneći slobodu naroda i države kao najuzvišenije ciljeve. U pitanju je, ističe, deo plejade znamenitih vojskovođa čiji se podvizi izučavaju i dan-danas u vojnim školama. Skupu se obratila i praunuka vojvode Živojina Mišića Vojislava Šipka koja je izrecitovala deo poeme Vojislava Ilića mlađeg o Živojinu Mišiću.

Vence su pored državnih zvaničnika, položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici boračkih i udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, potomci istaknutih vojskovođa… Počasti polaganja venaca održane su uz svečani špalir Garde Vojske Srbije i intoniranje himne Bože pravde nakon čega je usledio minut ćutanja.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter