11°C

Beograd

DETALJI POTRAGE ZA OTETIM DEČAKOM IZ STARE PAZOVE: Porodica je pomogla policiji!

Direktor policije Vladimir Rebić govoreći o toku akcije potrage za otetim dečakom Petrom iz Stare Pazove istakao je da je porodica dečaka pomogla policiji.

On je naveo da je porodica pomogla policiji da pronađe dečaka time što je dala prave informacije.

- Od neprocenjive važnosti je da se prvo policija informiše, a ne da se širi društvenim mrežama. Roditelji su dali inpute, brat je procenio da SMS poruka koju je razmenjivao sa Petrom nije kucao Petar, već neko drugi. U kasnijem razgovoru sa majkom je rekao rečenicu koja je pokazla da nije ostao sa društvom. To su bili jasni pokazatelji da se radi o otmici - rekao je Rebić.

U narednih sat vremena od trenutka kada je majka prijavila nestanak Petra, angažovane su sve raspoložive patrole, odmah je obavešten i viši javni tužilac, a pozvan je i načelnik policije. O slučaju je obavešten ministar i napravljen je plan akcije.

Policiji su pomogle kamere, jer je preko njih identifikovano vozilo koje je moglo biti korišćeno u otmici.

- Sve patrole su imale zadatak da nadu to vozilo i ono je pronađeno. U njemu su bila dva lica. Oni su uhapšeni i na osnivu podataka koje su dali sužen je krug osumnjičenih - naveo je direktor policije.

Istakao je da je pre toga MUP obavio niz informativnih razgovora sa licima koja su mogla biti uključena. Tražili smo motiv za otmicu, rekao je Rebić.

Smatra da zbog velike aktivnosti policije, "češljanja" terena i zaustavljanja vozila, otmičari nisu ni stigli da stupe u kontakt sa članovima porodice.

- Verujemo da je razlog otmice bio da se pribavi materijalna korist od roditelja - naveo je Rebić.

Načelnik policije Dejan Kovačević je neposredno rukovodio operacijom i bio sa policijom koja je pregledala teren.

- Išli su pet-šest kilometara kroz šumu i došli do lokacije gde je jedan od uhapšenih ukazao gde se Petar nalazio - rekao je Rebic.

Dečak nije bio vezan, ali jeste boravio 20 sati u nehumanim uslovima, kaže direktor policije.

Nije bio mučen i nije imao vidljive povrede. Bio je u svesnom stanju kada je pronaden.

Rebic je zahvalio policiji i izrazio nezadovoljstvo "kvazistrucnjacima" koji su netačnim informacijama o tome da je dečak pronađen pre nego što se to zaista i desilo, mogli da naškode istrazi i ugroze dečaka.

Policija je uhapsila tri osobe zbog sumnje da su otele dečaka iz Stare Pazove, dok će protiv jednog sedamnaestogodišnjaka biti podneta krivična prijava.

Načelnik Uprave kriminalističke policije Dejan Kovačević je rekao da je prijava nestanka dečaka stigla kasno uveče i da su se odmah uključile brojne policijske snage bile uključene u pronalasku deteta te da je potraga uspešno okončana, u roku od 24 časa.

- Nestanak je prijavljen u subotu oko 23.30 časova i od tog momenta sve policijske snage kako iz Sremske Mitrovice, tako i iz Beograda i Uprave kriminalističke policije, bile su angažovane na pronalasku deteta. Zadatak je više nego uspešno rešen za praktično 24 časa - kazao je Kovačević.

Navodi da je u operativnom smislu preduzeto sve, a da što se tiče procesnih radnji ne može da iznosi ništa zbog eventualnog ugrožavanja istine.

U samom momentu, kaže, kada je dete preuzeto nije imalo povrede na sebe, i bilo je dobrog psiho-fižičkog stanja.

- Bilo je jako, jako teško. Dete je bilo sakriveno na izuzetno nepristupačnom prostoru u jednom kamp naselju na Belegišu, nekih 5-6 kilometara kroz šumu. Dete je pronađeno u subotu u 23 časova i 45 minuta, pa možete da zamislite kakav je to scenario za jednog 13-godišnjaka - rekao je Kovačević.

On kaže da se o radi o licima otmičarima sa teritorije Stare Pazove, koja su lišena slobode, dok je, dodaje, protiv jednog maloletnog lica podneta krivična prijava u redovnom postupku.

- Dva lica su 2000. godište, radi se o mladjim licima, ali očigledno spremnim na sve. Mi smo još jednom pokazali da apsolutno nema prepreka i da svaki zadatak možemo uspešno da rešimo - rekao je Kovačević.

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/Kraljevo Online

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar