20°C

Beograd

MAJKA UBIJENOG AMERIKANCA NA ZAKINTOSU: Sve što sada možemo jeste da sačekamo i vidimo šta će grčki pravosudni organi uraditi! (FOTO)

Ponovljeno suđenje za ubistvo američkog studenta Bakarija Hendersona (22) na Zakintosu 2017. godine, za koje su petorica Srba i jedan britanski državljanin bosanskog porekla osuđeni na kazne zatvora od pet do 10 godina, trebalo bi da opočne 8. januara.

Ovo je potvrdila majka Bakarija Hendersona, rekavši da se nada da će ovog puta pravda biti zadovoljena i da će grčko pravosuđe uvideti da osuđeni zaslužuju veće kazne.

- Sve što sada možemo jeste da sačekamo i vidimo šta će grčki pravosudni organi uraditi ovog puta. Sedimo, čekamo, molimo se i nadamo da ćemo ovog puta ishod biti bolji - rekla je Džil Henderson, Bakarijeva majka ističući, kao i ranije, da osuđenici zaslužuju doživotne kazne.

Pre godinu dana, petorica Srba osuđena su na kazne zatvora od pet do 10 godina zbog nanošenja teških telesnih povreda Amerikancu Bakariju Hendersonu, dok su dvojica mladića oslobođena optužbe. Oni su osuđeni za krivično delo teške telesne povrede, a ne za teško ubistvo kako je to tvrdilo tužilaštvo tokom postupka.

Najvišu kaznu dobio je Dušan Ranković od 10 godina zatvora, Miloš Ilić, Stefan Stojanović i Nemanja Ristić dobili su po devet godina zatvora, kao mlađi punoletnici, dok je Miloš Senić dobio pet godina zatvora. Amir Omardžić, engleski državljanin, bosanskog porekla, osuđen je na 15 godina zatvora.

Grčko tužilaštvo je na zahtev porodice ubrzo posle toga podnelo žalbu na prvostepenu presudu. Zamenik javnog tužioca u Patrasu Jorgos Bisbikis kazao je tada da je tražio da se šestorki ponovo sudi, ali i grčkom državljaninu koji je oslobođen, i to ne samo za krivično delo teške telesne povrede, već i teško ubistvo.

Kako je Hendersonova majka izjavila porodica želi da se Stejt department uključi u slučaj, zbog čega im se i obratila, ali da odgovor zasad nije dobila. S druge strane, u zvaničnom saopštenju Ministarstvo inostranih poslova SAD navelo je da će američka ambasada u Grčkoj pratiti ponovno suđenje i pružiti svu potrebnu asistenciju.

Podsećanja radi, Amerikanac Bakari Henderson (22) iz Teksasa je pretučen na Zakintosu, a o scenariju koji je prethodio brutalnom prebijanju, govorilo se iz nekoliko uglova. Od zadobijenih povreda je ubrzo preminuo, a iza krvavog obračuna ostalo je da svedoči nekoliko video-snimaka sa sigurnosnih kamera, prema kojoj je grčka policija rekonstruisala događaj.

Kako su tada pisali grčki mediji mediji, ključan je bio Bakarijev "selfi" s jednom konobaricom, na kojem se vidi da je pijan pokušao da je privuče radi slikanja, ali da ga je ona odgurnula, što je izazvalo intervenciju "izbacivača" kluba, a potom i kavgu gostiju sa Amerikancem i napad na njega.

Ubrzo je nastala opšta tuča, a Henderson je pobegao iz lokala. Na jezivom snimku vidi se kako ga grupa mladića sustiže kod jednog automobila, obara na pod i nanosi mu udarce rukama i nogama.

Izvor: Kurir
Foto: cbsaustin.com/Printscreen

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar