Izvor:
18.12.2019 u 16:24
0

BINA KONAČNO SLOBODAN U Obiliću nije bilo nelegalne prodaje fudbalera

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio nekadašnjeg generalnog direktora fudbalskog kluba "Obilić" Dragišu Binića i bivšeg sportskog direktora tog kluba Jovana Dimitrijevića od optužbi za zloupotrebe prilikom transfera jednog fudbalera ruskom klubu.

Ovom odlukom je potvrđena prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu od 31. decembra 2018. godine, kojom je nakon višegodišnjeg suđenja Binić oslobođen od optužbi za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, a Dimitrijević da mu je u tome pomogao, zbog nedostatka dokaza da su izvršili krivična dela.

Binić je sada član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije.

On je bio optužen da je pribavio protivpravnu imovinsku korist Svetlani Ražnatović, koja je ranije osuđena na osnovu sporazuma o priznanju krivice, a u čemu im je pomogao Dimitrijević i to stvaranjem uslova i otklanjanjem prepreka za izvršenje krivičnog dela, pa su za iznos od 2.996.845 američkih dolara naneli štetu FK "Obilić".

Međutim, Apelacioni sud smatra da je pravilan je zaključak prvostepenog suda da se ni iz jednog dokaza izvedenog tokom prvostepenog postupka ne može utvrditi bilo kakva uloga Binića vezana za pregovore u vezi sa transferom fudbalera Obradovića i za samo sastavljanje ugovora o transferu, čiji je sastavni deo instrukcija za plaćanje.

Napred navedeno potvrđuju i izjave saslušanih svedoka koji su bili upućeni u finansijski deo FK "Obilića" i koji su u svojim iskazima potvrdili da Binić faktički nije ni obavljao funkciju finansijskog direktora u punom smislu te reči, navodi se u obrazložozenju odluke Apelacionog suda u koju je Tanjug imao uvid.


NAJNOVIJE CRNE VESTI

MAĐARI IZRUČILI NIKOLINE UBICE Brutalni napadači stigli u Slovačku

TETKICA SPREČILA OTMICU ĐAKA Žena pokušala da otme devojčicu ispred osnovne škole


Apelacioni sud, između ostalog, nalazi da stoji činjenica da osnovi isplata nisu bili evidentirani u poslovnoj dokumentaciji FK "Obilić", kao što nije bio evidentiran ni sam ugovor o transferu i instrukcija, ali po pravilnom zaključivanju prvostepenog suda ta činjenica da se FK "Obilić" u kritičnom periodu očigledno nije pridržavao zakonskih odredbi vezanih za poslovanje računovodstva ni na koji način, sama za sebe, ne dovodi u sumnju Binićevu odbranu.

Ovo stoga, što su se ispitani svedoci izjašnjavali o tome da su se radom finansijske službe bavila druga lica na čelu sa Svetlanom Ražnatović.

Takođe, po oceni Apelacionog suda, pravilno je prvostepeni sud tokom postupka utvrdio da nije bilo dokaza da je radnjama Binića pribavljena protivpravna imovinska korist osuđenoj Svetlani Ražnatovic, kako je to optužnim aktom stavljeno na teret. Takođe smatra da nije dokazano da je Dimitrijević znao da novac potiče od transfera Milana Obradovića, niti da je njegov umišljaj u vezi sa preduzetim radnjama bio usmeren da pomogne da se Svetlani Ražnatovic pribavi protivpravna imovinska korist.

U ovom postupku ranije su bile i Svetlana Ražnatović i njena sestra Lidija Ocokoljić, koje su u međuvremenu zaključile sporazum sa tužilaštvom o priznanju krivičnog dela za nezakonitu prodaju 11 fudbalera "Obilića" i odslužile svoje kazne kucnhog zatvora.

Uz to su uplatile i milionske novčcane kazne.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter