20°C

Beograd

Preminula NAKON UPALE SLEPOG CREVA: Doktorke KLINIČKOG CENTRA osuđene na po dve godine zatvora zbog Ljiljanine smrti!

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je danas na po dve godine zatvora dve doktorke Kliničkog centra u Beogradu zbog nesavesnog i neadekvatnog lečenja Ljiljane Arambašić, koja je 2002. godine preminula od poslednica upale slepog creva.

Ostalih troje lekara oslobođeno je optužbi.Osuđenim specijalistima ginekologije Veri Milenković i Gordani Miletić pored zatvorske kazne izrečena je i zabrana obavljanja delatnosti od dve godine.

Miloš Radović, Srboljub Miličević i Aleksandar Jovanović su oslobođeni optužbi.

Ovo je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, pošto je prvu iz 2012. godine, kojom je troje lekara bilo osuđeno na zatvorske kazne, a dvoje oslobođeno od optužbi, ukinuo Apelacioni sud i naložio ponavljanje suđenja. I na novu presudu i tužilaštvo i okrivljeni imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, koji treba da izrekne pravosnažnu presudu.

Svi okrivljeni lekari odbacili su tokom suđenja optužbe za neadekvatno lečenje i izrazili žaljenje zbog tragedije, tvrdeći da oni nisu odgovorni i da su postupali profesionalno i savesno, poštujući stručne procedure.

Ljiljana Arambašić se 15. februara 2002. godine zbog jakih bolova u stomaku javila u beogradski Urgentni centar, a dežurni hirurg je procenio da su njene zdravstvene tegobe ginekološke prirode pa je primljena na Ginekološko akušersku kliniku.

Iz GAK-a su Ljiljanu, pošto je gotovo neprestano vrištala, uputili u Institut za psihijatrijske bolesti "Laza Lazarević", gde su lekari odmah zaključili da nije pacijent za njih i uputili je ponovo u Urgentni centar.

Zbog visoke temperature nije hospitalizovana u Urgentnom centru, već je upućena u Institut za infektivne i tropske bolesti gde je primljena 21. februara. Po prijemu u bolnicu već je bila u komi i iste noći je preminula.

Tanjug
Foto:Twitter/ aa_balkans

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar