Izvor:
27.07.2018 u 18:14
0

DAN ODLUKE: Makedonski parlament će u ponedeljak raspisati referendum o imenu države!

Parlament Makedonije će u ponedeljak raspisati referendum o imenu države, koji će, najverovatnije, biti održan 30. septembra.

Do ponedeljka, kada treba da počne da radi i novoizabrana državna izborna komisija, parlamentarne partije će intezivirati konsultacije oko definisanja referendumskog pitanja. U naredna dva dana potrebno je i da se prercizira da li će referendum biti konsultativni ili obavezujući, od čega zavisi i visina potrebnog izlaznog cenzusa.

Vladajuća SDSM ostaje pri stavu da pitanje treba da glasi: "Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Dogovora sa Grčkom o imenu?", dok najveća opoziciona partija VMRO DPME ističe da pitanje mora da bude "jasno i koncizno i da ima jedno značenje".

Premijer Makedonije Zoran Zaev je izjavio da očekuje uspešan referendum na kojem će građani u velikoj većini doneti još jednu mudru, zrelu i progresivnu odluku koja će potvrditi put Makedonije u EU i NATO.

Uspešan referendum o Dogovoru sa Grčkom i promena imena države u Severna Makedonija (do kraja ove godine) uslov za makedonske integracije u EU i NATO.

Izvor: Kurir
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter