Izvor:
31.07.2018 u 07:20
0

HAN POZDRAVIO ODLUKU O REFERENDUMU: To je simbol pomirenja i dobrosusedskih odnosa!

Komesar Evropske unije za pregovore o proširenju i politiku susedstva, Johanes Han, pozdravio je odluku makedonskog parlamenta da 30. septembra bude održan referendum o "istorijskom sporazumu o imenu između te zemlje i Grčke".

– EU podržava taj sporazum i njegovu primenu kao simbol pomirenja i dobrosusedskih odnosa u regionu – poručio je Han na svom nalogu na Tviteru.

Ujedno je pozvao sve građane Makedonije da iskoriste svoje demokratsko pravo na glasanje, ukazavši da se radi se o njihovoj zemlji i njihovoj budućnosti.

Makedonski parlament odredio je juče 30. septembar kao datum za održavanje referenduma o težnjama te zemlje ka članstvu u EU i NATO i o sporazumu između Skoplja i Atine o imenu te bivše jugoslovenske republike.

U 120-članom Sobranju, 68 poslanika je glasalo za održavanje referenduma s pitanjem: "Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke", preneo je Rojters.

Poslanici opozicione nacionalističke partije VMRO-DPMNE nisu prisustvovali sednici.

Poslanici makedonskog Sobranja glasali su o vladinom predlogu za utvrđivanje detalja referenduma o sporazumu sa susednom Grčkom o promeni imena zemlje u Severna Makedonija.

Kurir
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter