Izvor:
01.08.2018 u 11:06
0

Vučić o kosovskom problemu: „Velika nervoza vlada na Zapadu i u Prištini“!

Da izvučemo najviše što možemo, a da izgubimo najmanje što moramo, to je ono za šta se, u gotovo nemogućim uslovima, borimo kad je reč o Kosovu i Metohiji.

To je rekao predsednik Aleksandar Vučić, izrazivši uverenje da nećemo dobiti manje od onoga što je Srbiji nuđeno.

Vučić je u intervjuu Pink televiziji ukazao da se, pritom, ne borimo protiv Albanaca, već protiv mnogih zapadnih zemalja koje stoje iza kosovske nezavisnosti, uključujući i Veliku Britaniju.

Vidite šta radi Britanija preko svojih agenturnih ispostava u centralnoj Srbiji, na Kosovu, na severu Makedonije, primetio je.

On je podsetio na sled događaja koji su doveli do kosovske nezavisnosti, uključujući sve poteze iza kojih su stajale zapadne zemlje – promoteri nezavisnosti Kosova, ali i na činjenicu da bivše vlasti nisu kako treba reagovale na te događaje, te koliko su – i kada su reagovali, mahom saopštenjima – bili "bez plana i ideje" i reagovale u skladu sa unutrašnjim dnevnopolitičkim potrebama.

Vučić je konstatovao "veliku nervozu" i na Zapadu, i u Prištini, ali i u Beogradu, gde su, kaže, neki očekivali potpuni kolaps politike prema Kosovu i Metohiji.

Kad ove iz Saveza za Srbiju pitate, kaže, a zašto su, kao pripadnici bivše vlasti, granicu stavljali na Jarinju i Brnjaku, tamo gde nema Albanaca, nema odgovora.

Sve što dobijemo, dakle, biće nešto, jer nemamo ništa, kaže predsednik Srbije.

“Imamo mnoge protivnike i na zapadu. Videli ste šta su Britanci radili i šta čine, kao i neki drugi preko svojih agenturskih ispostava na Balkanu. Mi se borimo da u teškim, gotovo nemogućim uslovima da izvučemo najviše što možemo za svoj narod, a izgubimo manje”, objasnio je on.

Vučić je objasnio genezu problema KiM, podsećajući da smo 1999. ratovali za KiM protiv 19 najsnažnijih zemalja sveta, i to ne svojom krivicom.

“Tih 19 zemalja sveta pogazilo je sve pravne principe i norme. Nisam od onih koji se dodvorava i kaže da je kriv samo Slobodan Milošević. On nije dobro izračunao i shvatio kuda nas vodi taj sukob. Kriv je što je trebalo da izbori dobre avione i tenkove. Ali, nije kriv za agresiju, već oni koji su je provodili. Kao rezultat agresije dobili smo Kumanovski sporazum i Rezoluciju 1244”, ukazao je on.

Vučić je naveo da se u toj rezoluciji ne govori o Srbiji, te da se mnogo češće pominju Albanci od Srba.

“U tom dokumentu se pominje Savezna Republika Jugoslavija, a 2006., zahvaljujući neodgovornosti tadašnjih vlasti, ne želim da govorim o interesima onih koji su vodili Crnu Goru, mi smo dozvolili da oni koji su bili za zajedničku državu sa Srbijom ne dobiju referendum, jer se nismo ničim ozbiljno bavili pošto smo imali kohabitacionu vlast koja se tukla između sebe”, kritikovao je on.

Vučić je naveo da je 2004. bilo i pogroma nad Srbima, kada su stradali naši građani i svetinje, a država nije reagovala ni na koji način, osim saopštenjima.

Zatim 2008, iako nam sve vreme govore međunarodni krugovi koji su bili nefer prema Srbiji “standardi pre statusa”, prelaze na “pustite standarde, nećemo ih nikada ispuniti, idemo na status” i Albanci idu na samoproglašavanje sopstvene nezavisnosti.

“Na to mi reagujemo uglavnom neodgovorno, neozbiljno, niti snažno, bez ideje, kao da nas je iznenadilo, u skladu sa unutrašnjom potrebom, jer bi neki nešto da štite, drugi da ostanu na vlasti, umesto da se zajedničku suprostave. To nas je skupo koštalo”, konstatovao je Vučić.

Podsetio je da smo posle toga 2010. išli pred Međunarodni sud pravde (MSP) sa pitanjem da li je jednostrano proglašena nezavisnost KiM izvedena na legalan način.

“MI nismo tražili arbitražu od stručnjaka koji ne zavise od svojih zemalja, već od MSP, gde su sudije predstavnici svojih zemalja”, rekao je on.

Vučić je kazao da je pre nekoliko dana na Kosovu bila godišnjica ubistva 14 naših žetelaca u Starom Gacku, a da niko od albanskih medija to nije konstatovao, već su pisali hvalospeve o Jeremiću zbog godišnjice odluke MSP, a pored toga, kako je dodao, njega predstavljali kao sotonu.

“Sotona sam i đavo iako nijednu ružnu reč o Albancima nisam rekao, samo zato što iz ambisa zajedno sa Đurićem, Vladom pokušavam da izvučem nešto za srpski narod što ne bi bilo ponižavajuće, što bi sačuvalo naš obraz, naš narod, jer ako se trend nastavi za 15 godina nećemo imati Srba na KiM, da dobijemo više nego u Ahtisarijevom planu”, objasnio je on.

“U tim uslovima, kako prenosi, pokušavamo da izvučemo najviše što je moguće za Srbiju i Srbe, da se vrzino kolo sukoba prekine.

Naglasio je da se bori da se očuva mira za našu decu, dodajući da je prethodnih šest godina to radio i da to poštuju u međunarodnoj zajednici, ali samo kod nas se to ne poštuje, već uzima kao gotova činjenica i kukavičluk.

“Naša armija je danas dvostruko snažnija. Za neke se mir podrazumeva, a tako lako bi zapalili sve, pa bi se onda švrćkali od Kejmbridža do Njujorka. Ja nemam nameru da napuštam Srbiju”, podvukao je on.

Ukazao je da je u svim tim uslovima pokrenut unutrašnji dijalog, dodajući da je znao da će nervoza postojati i bivati sve veća, te su svi počeli da govore o KiM.

tanjug.rs
Foto: happy, Twitter/MajaEUspox, arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter