Izvor:
03.08.2018 u 12:13
0

VEOMA VAŽAN HIDROPOTENCIJAL: Čije su Gazivode, njegov je i sever Kosova!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je zvaničnicima EU da neće da potpiše niti će pristati da se Prištini prepusti 100 odsto vlasništva nad Gazivodama.

Pitanje upravljanja se ne pominje ni u jednom sporazumu sa Prištinom, a reč o je o veoma važnom hidropotencijalu. Oko samog veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode, kod Zubinog Potoka, i trafostanice Valač koplja se lome zapravo jer onaj ko ih kontroliše ima pod kontrolom energetske resurse za sever Kosova, ali i vodne resurse za teritoriju celog KiM.

Njima upravlja “Elektroprivreda Srbije“ i Srbi struju na severu praktično ne plaćaju, odnosno nivo naplate je oko 11 odsto. Gazivode, inače, prihoduju desetine miliona evra godišnje samo od vode, a da ne govorimo o radnim mestima za Srbe. Deo ovog hidrosistema je i kanal Ibar-Lepenac, koji je praktično vitalni vodni resurs za teritoriju KiM, počev od snabdevanja vodom, preko navodnjavanja do rashlađivanja Termoelektrane “Obilić”. Imovina ovog celog kompleksa je od neprocenjive vrednosti, a Priština nije pristajala u Briselu ni na ideju o mešovitoj kompaniji koja bi bila novoosnovana, ali kao ćerka kompanija u sastavu EPS.

Naime, Priština ne želi uopšte da pregovara, tvrdeći da je reč o njihovoj imovini, koju su inače i prodali izvesnoj turskoj kompanija, koja međutim, ne može da uđe u posed jer je pod kontrolom našeg EPS-a, dok Beograd traži da bar pola bude vlasništvo ZSO.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter