Izvor:
05.08.2018 u 09:23
0

DRECUN: Iskoristiti promenu stava SAD prema Kosovu!

BEOGRAD – Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je da je Vašington, zbog čvrstog stava Srbije o KiM, promenio svoj stav i sada govore da treba da se postigne sporazum između Beograda i Prištine.

Dešavanja prethodnih dana bila tempirana da se oslabi pozicija Srbije, smatra Drecun.

On je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je odlazak Kforovih vozila do prilaza hidroelektrani Gazivode bio jedan usiljni marš bez posebnog obrazloženja.

"Kfor treba da objasni da li se radi o tome da su oni sprečili Albance da zauzmu branu ili se Kfor priprema da sprovede neku sličnu akciju. To moramo da znamo jer ulazimo u kritičnu fazu rešavanja kosovskog problema", istakao je Drecun.

Prema njegovim rečima, kosovski predsednik Hašim Tači je odmah zatim iskoristio situaciju i pojavljivanje Kfora da u igru uvede priču o energetskom sporazumu.

"Oni imaju otvorene aspiracije da preuzmu upravljanje hidrocentralom a zaboravljaju da Srbija dan-danas otplaćuju kredit za izgradnju elektrane. Ne može se tek tako raspolagati imovinom Srbije", napomenuo je predsednik skupštinskog odbora za KiM za RTS.

Drecun smtra da je sve izgleda tempirano ka slabljenju pozicije Srbije.

"Sprovedena je i jedna zastrašujuća kampanja da Beograd priprema da inscenira nasilje nad Srbima. Postoje pojedinci i na severu Kosova koji sa opozicijom u Srbiji plasiraju laži. Ta laž nije prošla, Srbija je reagovala vrlo smireno. Snažne poruke su poslate od strane Srbije", ukazao je Drecun.

Istakao je da treba prihvatiti "ruku SAD" inače ćemo, kaže, da napravimo istorijsku grešku.

Objašnjava da je došlo do promene stava u Vašingtonu prema Kosovu jer su do juče govorili da se ne može razgovarati o statusu.

"Sada govore da treba da se postigne sporazum između Beograda i Prištine. Zašto to govore? Zato što su suočeni sa našim čvrstim stavom. Zato se sada Albanci pribojavaju i pokušavaju da podignu sopstveni ulog sa namerom da pokažu da moraju mnogo više da daju Albancima nego što bi Srbija trebalo da dobije", ukazao je on.

Zajednicu srpskih opština (ZSO), kako je rekao, Albanci hoće da iskoriste kao sredstvo za trgovinu.

Drecun smatra da Brisel mora da uradi sve da situacija bude predvidiva.

Ističe da Srbi, kao narod, svoju pažnju u delovanju u međunarodnom planu moraju da usmere ka SAD.

"One imaju presudan uticaj na događaje na ovim prostoru. Mislim da bismo tako bili na dobrom putu da poboljšamo naše pozicije, odbranimo RS od unitarizacije. Problem ne može da se reši ako ste u stalnom sukobu sa najjačima", zaključio je Drecun.

Kurir.rs
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter