Izvor:
03.05.2016 u 23:24
0

KOSOVO PRIMLJENO U UEFA: Ovako je reagovala NAŠA DRŽAVA!

Fudbalski savez Srbije tužiće UEFA Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu u Lozani zbog odluke da primi u članstvo Kosovo, najavili su danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle odluke UEFA da Fudbalski savez Kosova bude primljen u tu organizaciju, Ðurić i Udovičić su poručili da je tom odlukom pogaženo pravo, bačen pod noge Statut UEFA, a sport stavljen u funkciju politike. Ðurić je rekao da će država pomoći Fudbalskom savezu Srbije kako ta odluka ne bi prošla glatko i onako kako su zamislili separatisti. Ta odluka, prema njegovim rečima, mogla bi da se ispostavi kao uvod u nove podele u kući evropskog fudbala, da otvori mnoga druga pitanja, budući da već postoji interesovanje saveza drugih teritorija za članstvo u toj organizaciji.

Ovo otvara Pandorinu kutiju – rekao je Ðurić, navodeći da Srbija na svojoj strani ima 24 države koje su direktno bile protiv ulaska Kosova u UEFA i još dve koje su bile uzdržane.

Ðurić je naveo da i činjenica da je 11 država koje su priznale Kosovo danas glasalo protiv odluke UEFA govori da je svest sportista i sportskih saveza na visokom nivou. Kako je dodao, protivnička strana je izgubila jer nije uspela u težnjama da se promeni statut UEFA u kome i dalje stoji da samo članice UN mogu da budu članice te organizacije. To je glavni argument, uveren je Ðurić, zbog koga odluka mora da padne u Lozani. Ðurić je naglasio da će svi naši klubovi sa Kosova i Metohije nastaviti da se takmiče u okviru Fudbalskog saveza Srbije, a najavio je da će država nastaviti da ih pomaže.

Imaju iluziju ako ikad pomisle da ćemo prestati da se borimo. Nikad nećemo izgubiti dok se borimo – istakao je Ðurić.

Udovičić je naveo da odluka UEFA otvara Pandorinu kutiju, ali i neke nove apetite i ruši sve principe za koje se UEFA borila.

Iskoristićemo sve, pa i lične kontakte, kako bi se ova odluka opovrgla – rekao je Udovičić, navodeći da se sad očekuju pregovori na visokom nivou po tom pitanju.

Današnjom odlukom, prema njegovim rečima, gubi sport i to je konkretna poruka da politika postoji u sportu na međunarodnom nivou. Upitan da li će eventualno Srbija bojkotovati takmičenja, Udovičić je rekao da nije ni vreme ni mesto da se takve odluke prejudiciraju. I za Udovičića je zaustavljanje menjanja Statuta UEFA pokazatelj da je Srbija na dobrom putu i da ima podršku, kao i da je to početak dalje borbe. Fudbalski savez Kosova postao je danas 55. član Evropske fudbalske unije (UEFA), posle tajnog glasanja na Kongresu u Budimpešti, iako prethodno nije promenjen Statut UEFA. Kosovo je primljeno prostom većinom glasova jer je, od 54 članice, dobilo 28 glasova. Protiv su bila 24 saveza.

Dačić: Odluka – rezultat političkih pritisaka

Prijem Kosova u UEFA je evidentno odluka političke prirode i rezultat velikog pritiska politike, ocenio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić, ponovivši istovremeno da Srbija neće priznati Kosovo.

Prijem Kosova u UEFA samo još jedna opomena na činjenicu da živimo u svetu interesa i politike, a ne prava i pravila. I da Srbija mora da se realno i racionalno odnosi prema toj činjenici da je moguće da se u slučaju Kosova krši čak i Statut UEFA samo da bi se ostvarila obećanja sponzora kosovske nezavisnosti – navodi Dačić.

Prema njegovim rečima, na nama je da se borimo za što bolju poziciju u tom svetu, za nove i stare prijatelje, za podudarnost naših i tuđih interesa, i, u svemu tome, naravno, za konzistentnost naše politike, koja u jednoj stvari sigurno neće praviti kompromise.

Mi sami nećemo priznati Kosovo. Sve ostalo je, kao što smo i danas videli – moguće – ističe Dačić.

Fudbalskom savezu Srbije ostaju pravna sredstva osporavanje ove nestatutarne odluke pred sudom, ali je evidentno da je ova odluka političke prirode i rezultat velikog pritiska politike, u čemu, ipak, nisu u potpunosti uspeli, jer Kosovo od 54 članice nije priznalo samo 16 zemalja, a dobili smo 24 glasa, dok za Kosovo nije glasalo čak deset članica iz zemalja koje su priznale Kosovo – zaključio je Dačić.

Tanjug
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter