Izvor:
06.09.2018 u 13:30
0

NOVA RUNDA: Sutra nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine!

U Briselu će sutra biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, a portparolka Evropske komisije, Maja Kocijančić, kaže da će predsednik Srbije Alkesandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači, uz posredovanje šefice EU diplomatije Federike Mogerini, nastaviti rad na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i postizanju pravno obavezujućeg sporazuma.

– Sutra se na najvišem nivou nastavlja rad koji je već intenziviran prethodnih nedelja i meseci – poručila je Kocijančić.

Dan uoči nove runde dijaloga u Briselu kažu da se intenzivan posao tzv ”druge faze” nastavlja, ali da EU kao posrednik ne želi da ulazi u spekulacije o mogućim rezultatima sastanka kao ni o detaljima mogućeg rešenja.

– Druga faza je počela pre godinu dana. Dijalog je u toj fazi između predsednika intenziviran i tako se i nastavlja – navela je Kocijančić.

Među predstavnicima ovdašnjih i stranih medija vlada pojačano interesovanje za susret Vučića i Tačija

Mnogi strani mediji zbog učestalih evropskih reakcija na moguća rešenja "kosovskog pitanja” očekuju da bi sutrašnji sastank mogao da donese i konkrete rezultate.

Iz Evropske komisije, pak, najavljuju da je u pitanju samo još jedan u nizuu sastanaka na kojem će biti razmotreni pokušaji postizanja kompromisnog rešenja. Komesar za pregovore o proširenju Johanes Han poručio je da ”ne očekuje dogovor u petak i da će za postizanje sporazuma biti potrebno još nekoliko meseci”.

– Bilo bi od koristi ako bi se to moglo zaključiti do, recimo, leta iduće godine, kako bismo krenuli novim koracima – kazao je ranije Han.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu kažu da su ”sve strane” u dijalogu procenile da bi se sporazum mogao postići i početkom sledeće godine odnosno u narednih šest meseci.

U EU pred ovu rundu dijaloga poručuju da je na Beogradu i Prištini da razmotre "različite ideje” i vide ”šta je moguće, a šta ne” kao osnova za eventualni kompromis na kome bi se zasnivao pravno-obavezujući sprazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine. Šefica EU diplomatije Federika Mogerini, koja posreduje u dijalogu, smatra da postoji ”realna šansa da Vučić i Tači dođu do sporazuma koji će rešiti sva otvorena pitanja između Beograda i Prištine”.

Ona je navela i neophodne parametre za konačno rešenje:

– Moramo da uradimo sve što možemo zajedno sa našim patnerima u Evropi, regionu i međunarodnoj zajednici, posebno u SB UN, kako bi podržali ove pregovore kroz dijalog i unutar međunarodne zajednice – zaključila je Mogerini.

Sutrašnji sastanak predsednika Srbije i kosovskog predsednika zakazan je za 9 sati ujutru u zgradi Evropske službe za spoljne poslove. Uobičajeno, oni će najpre odvojeno razgovarati sa visokom predstavnicom nakon čega će uslediti i trilateralni sastanak. Očekuje se da se razgovori u Briselu završe u ranim poslepodnevni časovima.

Izvor: Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter