Izvor:
18.09.2018 u 11:12
0

„FIGARO“: Solidarnost sa Srbima na Kosmetu nije zločin!

Francuski Figaro psvetio je značajan prostor humanitarcu Arnou Gujonu, čija humanitarna organizacija "Solidarnost za Kosovo", pomaže malobrojnim Srbima u enklavama na Kosovu, južno od Ibra, i konstatuje da solidarnost sa Srbijom nije zločin, ali da su njihovog državljanina Albanci, ipak, zaustavili na prelazu Merdare kao da je kriminalac.

U tekstu zamenika direktora Figaroa Žan Kristof Buisona se podseća da je cilj Gujonove nevladine organizacije da pomaže hiljadama Srba u enklavama, "nalik na afričke bantustane".

Buison se pita šta je navelo Prištinu da u ovom trenutku zabrani francuskom humanitarcu ulazak na Kosovo.

Autor ukazuje da je reč o čoveku koji se u Srbiji smatra herojem, a u Prištini kriminalcem, iako on nije Srbin, a njegova organizacija nema nijedan prekršaj.

Figaro podseća da je posle rata na Kosovu i jednostrano proglašene nezavisnosti 2008. godine, koju je priznala i Francuska, ali ne Srbija, Rusija, Španija ili Kina, "120 000 Srba ostalo u toj oblasti, koja predstavlja srce srpske istorije, srpskog identiteta i nacionalnog ponosa".

Ističe se da su to većiom skromni ljudi, koji nemaju rođake u Srbiji, nemaju sredstava ni želje da napuste svoje domove.

"Odanost Arnoa Gujona, prema tim nesrećnicima, koji malo i podsecaju na Francuze nastanjene u Alžiru do 1963. godine, ga je i načinila nacionalnim herojem u Srbiji", navodi Figaro i ocenjuje da Gujona poštuju najviše institucije i vlast u Srbiji, bilo da su građanske ili crkvene.

Gujon je, podsećaju, nosilac brojnih odlikovanja i priznanja za svoj rad, da ga na ulicama u Srbiji prepoznaju i pozdravljaju, grle i ljube.

"Pa eto, Arno Gujon je takode i kriminalac. Barem u očima države Kosovo, koja ga je zaustavila i na kratko zatvorila prošle nedelje, na administrativnom prelazu Merdare, dok su ga sa druge strane čekali da, uz prisustvo Vladike Raško-prizrenkskog Teodosija, otvori farmu za uzgoj pilića. Ispitivanje je održano bez fizickog nasilja, ali je trajalo puna tri sata", navodi Figaro i dodaje da se Gujon uvek suzdržavao da govori o politici.

Njegova jedina briga je kako pomoći i utešiti žitelje, koji samo traže da žive i prežive na tlu svojih predaka, da im donese lekove, naočare, hranu.

Uz podsećanje da je Gujon sedam godina svakog meseca odlazio na Kosovo bez ikakvog problema Figaro postvalja pitanje – "Zašto je doneta ovakva samovoljna odluka protiv nekoga ko nije Srbin, čija organizacija nikada nije imala ni jedan jedini prekršaj u etičkom, finansijskom ili političkom smislu"?

U Srbiji, je zadržavanje Gujona na prelazu Merdare jako ođeknula, francuski ambasador Frederik Kondolini, premijerka Ana Brnabic i direktor zadužen za Kosovo Marko Ðuric koji je, kako Figaro podseća i sam bio uhapšen i oteran pre nekoliko meseci, pružili su podršku francuskom humanitarcu.

Figaro dodaje i da se barem 500 srpske dece i 5.000 porodica, kojima je pomogao da studiraju, da se hrane, oblaće i rade, moli da se samovoljna odluka albanskih vlasti poništi.

tanjug.rs
Foto: wikipedia, Facebook/arno.gujon

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter