Izvor:
04.09.2016 u 19:45
0

HRVATSKI ŠPIJUN IMAO SPECIJALNE ZADATKE: Bio zadužen za vrbovanje, ali i za ELIMINACIJE!

Čedo Čolović (57), hrvatski špijun koji je uhapšen u Beogradu, imao je specijalan zadatak – da vrbuje svedoke za slučajeve Srba optuženih u Hrvatskoj, ali i da neke svedoke "eliminiše".

Čolovića je vrbovala Sugurnosno-obaveštajna agencija Hrvatske (SOA), koja, kako za "Blic" tvrdi izvor upoznat s aktivnostima i naših i hrvatskih obaveštajnih bezbednosnih struktura, u Srbiji ima mrežu špijuna, najviše nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine.

– Čolović je ucenjen podizanjem optužnice za ratne zločine. On je bio pripadnik 75. motorizovane brigade VSK. Zauzvrat je dobio hrvatsko državljanstvo i pasoš. Za nekoliko poslednjih godina, koliko je radio za hrvatsku SOA, stupao je u kontakt s bivšim saborcima iz VSK koji su mogli da svedoče protiv Srba optuženih u Hrvatskoj za ratne zločine. Svi koji su pristali da svedoče dobili su oprost za ratna dela ili debelu novčanu nadoknadu. Čolovićev zadatak bio je da vrbuje i svedoke koji su u Hagu bili pozivani kao svedoci protiv hrvatskih generala, Mladena Markača, Ante Gotovine i Ivana Čermaka. Protiv njih je haški sud vodio postupke za ratne zločine tokom "Oluje", a Hrvatima je od nacionalne važnosti bilo da oni budu oslobođeni. Njima je, preko Čolovića ali i drugih špijuna, nuđeno veliko bogatstvo da odustanu od svedočenja ili da drastično ublaže izjave. Najgore je to što su neki pristajali i na lažno svedočenje u Hagu – kaže naš izvor.

Čolović je podatke o sastancima sa svedocima prenosio agentima SOA, sa kojima se sastajao na hrvatskoj strani. Vrbovanje Čolovića je matrica po kojoj je SOA u Srbiji, prema tvrdnji našeg sagovornika napravila armiju špijuna, najviše u Beogradu.

– SOA od 90-ih godina ima banku podataka o svima koji su iz Hrvatske dolazili u Srbiju, i svim našim ljudima koji su iz Srbije odlazili u Hrvatsku. Oni koji su bili učesnici rata, posebno oni iz Vojske RSK ucenjivani su podizanjem optužnice za ratne zločine. Ucenjivanje je bilo intenzivnije kad je krenuo povratnički talas i kada su Srbi ucenjivani da budu špijuni da bi dobili svoje kuće, pasoše – kaže naš izvor.

– Većina hrvatskih špijuna je odavno penzionisana. Utvrđeno je da je nekoliko bivših najviših oficira VSK ušlo u posao nelegalne preprodaje oružja. Centri okupljanja hrvatskih špijuna su uglavnom kafane koji drže Krajišnici – kaže naš izvor. Čolović će danas biti ispitan u Višem tužilaštvu u Beogradu.

Blic
Foto: twitter.com/kurirvesti

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter