Izvor:
07.09.2016 u 12:58
0

AMBASADOR SRBIJE PRI UNESKU: „Kosovo je kulturno, tradicijski i civilizacijski NAŠE!“

Ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković izjavio je večeras prilikom otvaranja izložbe o istoriji kulturnog nasleđa Kosova i Metohije u Parizu da oni koji pokušavaju da nam otmu Kosovo takvu izložbu nikada ne mogu prirediti, jer nemaju čime.

Naše je da ovakve izlozbe priređujemo i da na veoma visokom nivou, na moderan način predstavimo činjenicu da je Kosovo i Metohija suštinski naše, ali ne zato što mi kažemo da je naše, nego zato što je ono kulturno, tradicijski, civillizacijski naše – rekao je Tanasković i dodao da izložba – "Kosovo i Metohija – 10 koraka" – to i čini.

Kako kaže, to i nije politički problem, već je napravljen politički problem, jer se ne poštuju moral, istorija i pravo. Tanasković je, za RTS, kazao i da je ogromno interesovanje za izložbu, kao i da je prisutno 30-ak ambasadora država, od kojih su neke priznale Kosovo, što je, ističe, veoma važno. To, dodaje, predstavlja najbolji uvod u naše dalje zalaganje da, bez obizra na to da li će se Kosovo usuditi da ponovo traži prijem u Unesko ili ne, nastavimo na ovaj način da predstavljamo KiM kao svoju pokrajinu i kao kolevku naše duhovnosti i kulture.

Kada bi pogledali ovu izložbu i kada bi imali nešto samokritičkog duha, oni bi verovatno dobro razmislili da li bi ponovo tražili da uđu, jer oni ljudi koji danas budu videli ovo preneće to svojim prestonicama, a to znači mnogo više nego što se obično misli – smatra ambasador.

Dodajući da je na izložbi kulturno nasleđe KiM predstavljeno kako nikada do sada nije bilo predstavljeno u Parizu, on je rekao da je njeno organizovanje pokazatelj kako naš Kulturno-informativni centar u Parizu može biti dragoceni svetionik, ne samo za Francusku već za čitavu Evropu, ukoliko se na osmišljen, kvalitetan i promišljen način stavi neposredno u funkciju naših državno-nacionalnih interesa.

U Parizu je u Kulturnom centru Srbije otvorena izložba o razvoju kulture Kosova i Metohije od perioda antike do 20. veka, a biće otvorena do 18. septembra.

Tanjug
Foto:

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter