Izvor:
28.10.2018 u 07:57
0

LINTA: U državama regiona postoji sistemska diskriminacija srpskog naroda!

Predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta izjavio je danas da je položaj Srba u Mađarskoj i Rumuniji zadovoljavajući dok u ostalim državama regiona postoji sistemska diskriminacija srpskog naroda.

Linta je rekao da je u Hrvatskoj od dolaska Franje Tuđmana na vlast na sceni državni projekat revitalizacije ustaške ideologije.

"Snažne institucije u Hrvatskoj rade na tom planu. Među njima je i Hrvatska radio-televizija koja promoviše sadržije čiji je cilj širenje govora mržnje prema Srbima. Hrvatski političari retko to osuđuju, pravosuđe i policija ne koriste ionako blage mere protiv tog nasilja", rekao je Linta komentarišući to što je HRT reklamirao knjigu i film "Mit o Jasenovcu".

Položaj Srba u Hrvatskoj je tragičan, ukazuje Linta dodajući da su Srbi predstavljeni kao građani drugog reda.

"Šalje im se poruka da se isele ili asimiluju", napominje predsednik Saveza Srba iz regiona.

Komentarišući zabranu akademije povodom 100 godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore u Pljevljima, Linta kaže da je to skandalozna odluka za najstrožu osudu.

"Ovo je još jedan u nizu dogadaja koji pokazuje da crnogorska vlast krši prava Srba", kaže predsednik Saveza Srba iz regiona.

Prema njegovim rečima, osim u Mađarskoj i Rumuniji gde je status Srba zadovoljavajuć, u ostalim državama regiona postoji sistemska diskriminacija srpskog naroda.

"Treba nam instutucija koja bi se sistematski bavila Srbima u regionu sa ciljem poboljšanja njihovog položaja", napominje Linta.

Srbija, istice, treba snažnije i više da govori o primerima kršenja ljudskih i nacionalnih prava.

Izvor: Tanjug
Foto: Arhiva

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter