Izvor:
08.11.2018 u 20:21
0

PREDSEDNIK VUČIĆ PRIHVATIO POZIV: Zahvalni smo Vučiću što dolazi u Pariz!

Ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni izjavio je da je njegova zemlja veoma zahvalna predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću što je prihvatio poziv da u nedelju dođe u Pariz na obeležavanje 100-godišnjice završetka Prvog svetskog rata.

– Zahvaljujući toj odluci, Srbija će biti predstavljena na najvišem nivou tokom ceremonije 11. novembra. Imaće mesto koje joj i priopada u odnosu na ulogu u Prvom svetskom ratu – rekao je Mondoloni novinarima u Francuskom institutu, gde je prisustvovao promociji knjige "Spajajući Istok i Zapad – Spomenica profesora Predraga Simića".

Upitan o stavu Francuske prema dijalogu Beograda i Prištine, Mondoloni je istakao da je reč o "veoma bolnom, ali glavnom pitanju".

– Vrlo je osetljivo (pitanje). Francuska smatra da nema alternative dijalogu između Beograda i Prištine – rekao je Mondoloni.

On je dodao da Francuska želi da pomogne da se dođe do rešenja.

– Mi želimo da se dođe, ako je moguće, do jednog definitivnog, krajnjeg rešsenja u odnosu na to pitanje – rekao je Mondoloni.

Na pitanje kakav je pogled Francuske na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, ambasador je naglasio da je ideja Francuske da Evropa bude još jača.

– A biće jača ako se reformiše iznutra i naročito ako želi da prihvati u svoje okrilje i zemlje Zapadnog Balkana, posebno Srbiju – rekao je Mondoloni.

Govoreći od 100-ogodišnjici obeležavanja završetka Prvog svetskog rata, Mondoloni je podsetio da je Srbija bila glavni saveznik Francuske od kraja 19. veka do početka Drugog svetskog rata, naročito za vreme Prvog svetskog rata. Istakao je da Francuska zna za patnje kroz koje je Srbija prošla u ratu, ali je istakao da danas Francuska želi da obeleži prošlost i okrene se Srbiji jer želi da se posveti odnosima sa Sbijom u svim oblastima, pre svega političkim.

– Dokaz je poseta predsednika Vučića Francuskoj – rekao je Mondoloni dodajući da Francuska želi da razvija odnose i u drugim oblastima – političkim, kulturnim, ekonomskim…

Izvor: Tanjug
Foto: Twitter/predsednikrs

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter